DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Szabó képviselő úr azt mondta, hogy általános vitára az ellenzék is alkalmasnak tartja úgymond ezt a törvényjavaslatot, mert különben nem nyújtanánk be módosító indítványokat. Képviselő úr, a parlamenti logika nem is így működik. Ha a kormánytöbbség megszavazza, akkor de jure onnantól kezdve általános vitára alkalmas lesz, ettől még a mi véleményünk nem fog megváltozni, és továbbra is alkalmatlannak tartjuk.
De ha már egyszer de jure ez a helyzet előállt, megpróbáljuk menteni azt, ami menthető, és megpróbálunk ehhez módosító javaslatokat beadni. Ez nem fogja természetesen pótolni azt a munkát, amit egyébként a kormánynak kellett volna elvégezni, vagy akár a kormánypártoknak, de ettől függetlenül ez a jogi helyzet, úgyhogy ez egy csúsztatás.
(14.50)
Egyúttal persze szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy amikor Magda képviselő úr az integráció problematikus voltáról beszélt jó néhány esetben, ezzel egyetértek, mert valóban így van, hogy a gyakorlat hozza felszínre mindazokat a problémákat, amelyeket előre nagyon nehéz látni. De azt is látnunk kell mindehhez, hogy az integrációra való rákészülés a felsőoktatási intézmények számára '96-tól kezdődően ismeretes. Hiszen azt még az akkori szocialista kormányzat és akkori parlamenti többség fogadta el, hogy mi minősül egyetemnek, a kritériumokat akkor határozták meg, tehát az erre való rákészülés az intézmények számára évekre visszamenőleg megvolt. Tény és való, hogy most számos olyan kérdés van, amit kezelni kellene, és hiányolom, hogy egyébként ez a törvénytervezet meg nem kezeli. Érdemes lett volna megnyitni néhány olyan paragrafust, amely e tekintetben kezelhetett volna problémákat; no, ezek valóban sürgős dolgok lettek volna.
Szabó képviselő úr azt mondta, hogy olyanokkal foglalkozik ez a törvénytervezet, amelyek sürgős és kiélezett ellentmondásokat próbálnak orvosolni. Kérem szépen, ezek lettek volna sürgős és kiélezett ellentmondások, amelyekkel foglalkozni kell, és nem feltétlenül az, hogy akkor most a felvételi rendszer kérdése hogyan és mint alakul, vagy nem feltétlenül az, hogy mehet-e doktori iskolába az, akinek még nincs is diplomája. Azt gondolom, hogy itt azért aránytévesztések vannak.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me