DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Szabó Zoltán és Arató Gergely megszólalása késztet újabb szókérésre. Azt mondja Szabó Zoltán, hogy ha csak az emelt szintű érettségi jogosítana felvételire, akkor mire jó a középszintű érettségi. Én megkérdezem, hogy azok, akik most érettségiznek, de nem akarnak továbbtanulni, magyarán, nem felvételiznek, akkor ugyanúgy tegyük fel a kérdést, hogy mire jó az érettségi, hogy ők is érettségiznek.
Egyébként pedig csak szeretném megjegyezni, hogy a törvény, illetve a jogszabály rendezi, felsorolja azt, hogy mire jogosít az érettségi, ez most is így van. Gondolom, ezt a későbbiekben sem kívánják eltörölni. Mindenesetre azért szeretném megkérdezni akár az államtitkár urat is, aki szintén egyetemről jött, vagy akár Magda képviselő urat, hogy hogyan döntenek akkor, ha a példa kedvéért van száz fő, akit fel lehet venni egy adott szakra, jelentkeznek rá ezren, és mind az ezer a legkiválóbb érettségi eredményeket fogja felmutatni papíron. Ki kellene választani, hogy ebből az ezerből ki lesz az a száz, aki állami finanszírozásban részesül. Erre vonatkozóan a törvény egy szót nem szól. Erre vonatkozóan nem tudjuk elképzelni azt, hogy a gyakorlatban hogy s mint fog működni. Ezért mondjuk azt, hogy ha a felvételi rendszer apropóján csak annyit mondunk, hogy érettségi bizonyítvány, akkor mindenki, aki Magyarországon érettségizik, jogosult lesz a felvételire; mint ahogy jogosult lesz az is, aki a múlt évben, tíz évvel, húsz évvel ezelőtt érettségizett. Erről sem szól a törvény, hogy mi történik azokkal, akik korábban érettségiztek.
Nincs világos rendező elv a tekintetben, hogy az államilag finanszírozott keretszám feltöltése milyen kritériumok alapján történik. Márpedig azt gondolom, hogy ha e tekintetben zűrzavar van, akkor sem a szülők, sem a tanárok nem fogják tudni megmondani azt a gyerekeknek, hogy mit kell nekik teljesíteniük ahhoz, hogy jövőre vagy azt követően, vagy néhány év múlva ők a felsőoktatásba bekerüljenek, különösen olyan kurrens szakokra, amelyeknek jó a piaci megítéltetésük.
Ne felejtsük el, hogy manapság is vannak olyan szakok, ahová persze be lehet kerülni szimplán egy érettségi eredménnyel, és vannak olyanok is, ahol pedig tíz-, tizenkétszeres túljelentkezés van. Körülbelül így néz ki a képlet, ami némileg már a piaci állapotokat is mutatja. Azt gondolom, hogy ezt illő lenne szabályozni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me