DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Arató képviselő úr azt mondta, hogy az emelt szintű érettségivel pontszámok járnak, ilyen értelemben pontozás alapján is lehet egyfajta sorrendiséget felállítani. Ezt el is fogadnám egyfajta rendező elvnek akkor, ha a törvény kimondaná, hogy a felvételi emelt szintű érettségivel történik, magyarán az emelt szintű érettségi biztosítana egyfajta minőségi versenyelvet az eddigi felvételi helyett. Ez elfogadható lenne. Csak az a baj, hogy a törvény ezt nem mondja ki. A képviselő úr is azt mondta, az intézmények majd döntsék el maguk, hogy melyiket akarják.
A gyakorlatban ezt a következőképpen tudom modellezni: az fog történni - ez az általános és középiskolákat már érinti -, hogy a demográfiai kép rájuk nézve alapvetően kellemetlen, kényelmetlen, szorító a helyzet, ami a felsősoktatásra is hamarosan átgyűrűződik, és a hallgatókért, a diákokért folyó versengés - éppen azért, mert normatív finanszírozáshoz van kötve - nem arra fogja ösztönözni az intézményeket, hogy valamiféle színvonalat, megmérettetést garantáló eljárás keretén belül döntsék el, hogy kik jutnak be és részesülnek állami finanszírozásban - ami, tegyük hozzá, évente több százezer forint/fő -, hanem alapvetően a normatív finanszírozás szimpla szorzólogikájából következően az fog történni, hogy legyen csak minél több hallgatónk, tehát a bejutási küszöböt letolják. Ez hosszú távon - de nem is hosszú távon, már egészen a közeljövőt tekintve is - azt fogja eredményezni, hogy a felsőoktatás színvonala jelentős mértékben visszaesik. Kérdezem, hogy jó-e ez az országnak, jó-e ez a magyar nemzetnek, jó-e ez nekünk akkor, amikor az Európai Unióba menvén attól harsog a politika, hogy ez Magyarországnak a nagy kitörési lehetőség és a biztos alapokon állásnak a bázisa.
Azt gondolom, itt valahogy összhangba kellene hozni a politikai lózungokat és a törvényekben megfogalmazott valós tartalmat. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me