DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Az elhangzottakkal kapcsolatban azt gondolom, azért vannak olyan kérdések mindazokon túlmenően, amelyek eddig szempontként elhangzottak pró és kontra. Nevezhetjük-e az ilyen tőkével létrejövő szálláshelyeket kollégiumnak, vagy nevezzük diákszállónak? Ugyanis ezzel kapcsolatosan a törvénytervezet nem tisztáz olyan alapvető kérdéseket, hogy hogyan és milyen módon lehet bejutni ezekbe az intézményekbe. Ha felsőoktatási kollégiumnak nevezzük, akkor a felsőoktatási kollégiumokra vonatkozóan vannak a kollégiumi felvételi szabályzatok. Ennek különböző technikái vannak: szociális helyzetet néznek, tanulmányi eredményeket, szóval, különböző kritériumok vannak, vagy pedig egész egyszerűen azt vesszük alapul, amit Szabó Zoltán mondott, és akkor azt kell mondani, hogy aki meg tudja fizetni, az bekerülhet. Ha ez utóbbi az igaz, akkor nem tudjuk kollégiumnak nevezni, mert innentől kezdődően akkor az sem igaz, hogy a hallgatói önkormányzatoknak például van beleszólási joguk a kollégium igazgatásába.
Jelen helyzetben a hallgatói önkormányzatoknak, a diákjogoknak egy fontos, sarkalatos eleme az, hogy a kollégium igazgatásába, irányításába van beleszólási joguk. Ha ez ilyen tőkével működik, magánfenntartóval működik, akkor erre semmiféle garanciát nem tartalmaz a törvénytervezet, ahogyan arra sem tartalmaz, hogy mi történik olyan esetben, hogy ha valaki már nem hallgató, de egyébként szívesen kifizeti ezt a díjat, mert, mondjuk, külföldi hallgatóként úgy gondolja, hogy ő itt nagyon jól elvan.
Erre sem ad választ a törvénytervezet, hogy mi fog történni ez esetben. Ha kollégiumnak nevezzük, akkor csak hallgatói jogviszony alapján lehet igénybe venni, ha diákszállásnak nevezzük, akkor már megint kérdőjelek jönnek elő, és innentől kezdve bizony számos nyitott, jogilag is tisztázatlan kérdés van, amit, azt gondolom, megint csak illő lenne tisztába tenni. Azt gondolom, hogy ez a felvetés megint csak azt erősíti, hogy egyébként ez a törvénytervezet átgondolatlan, nem volt kellőképpen minden oldalról végiggondolva, hogy minek milyen következménye van, tehát azt hiszem, hogy itt vagy az történik, hogy a kormány visszavonja, vagy nagyon gyorsan ehhez kapcsolódóan olyan módosító javaslatokat fog beterjeszteni, ami képes orvosolni ezeket a hiányosságokat, ami, azt gondolom, nagyon komoly hiányosság.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me