DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Fónagy képviselőtársam azt nehezményezte, hogy a benyújtott tervezet nem tartalmazza az Orbán-kormány által kidolgozott és örökül hagyott felsőoktatás-finanszírozási modellt. Ebben Fónagy képviselő úrnak kétségkívül igaza van. Hogy ez így alakult, ennek összesen két oka lehetséges. Az egyik, hogy ez egy másik kormány, nem az Orbán-kormány, amely nem az Orbán-kormány programjának változatlan formában történő továbbvitelére, hanem saját programja megvalósítására kapott felhatalmazást. Ha tehát nem értett egyet azzal a finanszírozási modellel, akkor nem is valószínű, hogy be fogja terjeszteni a Háznak. A másik lehetőség - és megengedem, ez a valószínűbb lehetőség -, hogy a képviselő úr figyelmét talán elkerülte, amit több ízben hangsúlyoztunk: amit most benyújtott a kormány, nem a felsőoktatási törvény átfogó módosítása, hanem pusztán azoknak a kiéleződött ellentmondásoknak a feloldására törekvő módosítás, amelyek jelen pillanatban a legsürgősebbeknek látszottak.
Nem kétlem azt, hogy az Orbán-kormány által kidolgozott felsőoktatás-finanszírozási modellnek vannak a jelenlegi kormány számára is használható elemei, és nem kétlem, hogy a minisztérium ígérete szerint egy éven belül benyújtandó másik felsőoktatási törvénymódosítási javaslatban ezek a használható elemek szerepelni fognak, addig viszont kénytelenek vagyunk az önök türelmét kérni.
Ami pedig a Pénzügyminisztérium kezében lévő döntést illeti a felsőoktatásban részt vevők számáról, legalábbis költségtérítéses formában részt vevők számáról: képviselő úr, az a helyzet, hogy minden olyan szférában, amit a költségvetésből finanszírozunk, sajnos végső soron a Pénzügyminisztérium kezében van a döntés. Ez a költségvetési törvény már így van berendezve, erről meg nem tehetünk. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me