DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Néhány szót még mindig a kollégiumokról és a kollégiumi férőhely-létesítésbe befektető magántőkéről, mert úgy érzem, hogy itt tényleg vannak dolgok, amiket helyre kellene tenni és tisztázni kellene.
Én alapvetően kétféle konstrukcióról hallottam ezzel kapcsolatban, mármint a kollégiumi férőhelybővítésbe befektető magántőkével kapcsolatban. Az egyik konstrukció egy, hogy úgy mondjam, lízingkonstrukció. Engem az előző ciklusban, amikor polgármester voltam, kerestek meg ezzel befektetők; szeretnének építeni olyan kollégiumot, amelyik, mondhatni, luxuskörülményekkel látja el az abban lakó hallgatót, megcélzott közege elsősorban és mindenekelőtt a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók, tehát fizetős hallgatók, kisebb mértékben a magyarországi jómódú hallgatók, akik ezt megengedhetik maguknak. A befektető kifejezetten a profit érdekében ezt a kollégiumot megépíti, használja mintegy 15 évig arra, hogy az ő befektetett tőkéje a megfelelő profittal együtt megtérüljön, majd amikor ez már nagyobb felújításra vagy renoválásra érett, akkor - még egyszer mondom - lízingkonstrukciószerűen átadja, és attól a pillanattól kezdve lehet használni mérsékeltebb áron, nem kifejezetten jómódú hallgatók elszállásolására is. Tehát ez voltaképpen a jómódú hallgatók kollégiumi vagy lakhatási lehetőségeit bővíti mintegy 10-15 éves, időnként 20 éves távlatban, azt követően pedig a magyar felsőoktatás rendelkezésére álló kollégiumi férőhelyek számát növeli.
A másik és nyilvánvalóan a közelebbi jövőre vonatkozó elképzelés, amiről Arató Gergely képviselőtársam beszélt, hogy tudniillik a magántőke megépíti az állammal együttműködésben vagy akár csak egy szerződés alapján, saját tőkéből azt a kollégiumi férőhelyet a hallgató számára mérsékelt összegben, mérsékelt bérleti díjért, amelyet természetesen az állam kipótol, hiszen a tőke azért fog befektetni, hogy profitot találjon benne. Ez tulajdonképpen egy hitelkonstrukciónak fogható fel; a kormányprogramban meghirdetett 21 ezer új kollégiumi férőhely állami tőkéből való létesítésére nincs költségvetési fedezet. Megépíti a magántőke, és a költségvetésnek nem egy összegben kell kifizetnie azt a tőkét, amit be kell fektetni ezeknek a kollégiumi férőhelyeknek a létesítésébe, hanem hosszabb időn keresztül, mintegy garantálva a befektető profitját.
Ez a profit természetesen megdrágítja a kollégiumi férőhelyet, de adott esetben egy ügyes konstrukcióval olcsóbb lehet, mintha az állam hitelt venne föl, és abból építené meg ezt a kollégiumot, hiszen a tőkés számára, a befektető számára nem föltétlenül kell piaci profitot elérnie, sokat jelent az ő számára, hogy nincs kockázata. Ezek a kollégiumok - tekintettel az állami bérletidíjgarancia-vállalásra - mindig tele lesznek, vagyis nincs meg a tőkésnek az a kockázata, hogy megépít egy kollégiumot, és aztán félházzal kénytelen üzemeltetni. Ez a profitban sokat megér neki. Ilyen konstrukciók tehát megítélésem szerint létezhetnek.
Itt kívánnék csatlakozni ahhoz, amit Arató Gergely elmondott: ezek a konstrukciók lehetőségeket bővítenek. Nem arról van szó, hogy azoknak, akik ma a kollégiumokban laknak 4500 forintos költségért - ha jól emlékszem, hivatkozott valaki egy ilyen lakhatási költségre -, holnaptól 30 ezer forintot kell ugyanazért a kollégiumi férőhelyet fizetniük, hanem arról van szó, hogy az állam bővíteni kívánja ezt a kollégiumi férőhelyet, de ebben a bővítésben nemcsak és nem kizárólag saját állami tőkére kíván hagyatkozni, hanem be kívánja vonni racionális okból, a mindkét fél számára történő költségkímélés okán a magántőkét is.
(16.30)
Drágább lesz-e ettől a kollégiumi férőhely? Persze, hogy drágább lesz, mert meg kell fizetni a tőkés profitját. Drágább-e a kenyér attól, hogy nem az állam gyártja, hanem a tőkések gyártják? Persze, hogy drágább, mert meg kell fizetni a profitját. Drágább-e a lakás attól, hogy nem kizárólag az állam építi, hanem magánbefektetők építenek? Persze, hogy drágább, mert meg kell fizetni a befektető profitját és így tovább.
Tisztelt Képviselőtársaim! Persze, minden ilyen esetben mondhatjuk azt, hogy ki innen a tőkével, tessék az államnak ezeket az építkezéseket, gyártásokat, szolgáltatásokat, miegyebeket a saját kezébe venni, mert attól majd olcsóbb lesz. Ha ezt minden esetben megtesszük, akkor gratulálok, feltaláltuk a szocializmust. Negyven évig próbálkoztunk vele, nem nagyon sikerült, azért került sor a rendszerváltásra.
Éppen ezért azt gondolom, hogy bár Pettkó képviselőtársam azt mondta, hogy “a bonus bona discere”, vagyis hogy a jótól jót tanulni, én elfogadom, hogy a Magyar Demokrata Fórum az jó, de ez nem az a jó, amit meg fogunk tőlük tanulni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me