PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Hozzászólásomat egy idézettel kezdem. Horatius mondotta volt: Decipimur specie recti. - A helyes látszata becsap bennünket.
A felsőoktatási törvény módosításának javaslata meggyőz bennünket e latin mondás igazáról. A magyar felsőoktatás csak akkor lehet versenyképes, ha az Európai Unióban hagyományait tiszteletben tartva teljesíti a bolognai nyilatkozatban vállalt célokat - 1999-ben 23 ország oktatási vezetője írta alá a nyilatkozatot, amelynek célja, hogy az európai felsőoktatást versenyképessé tegye a tengerentúli oktatással.
Kitűnik az egész törvénymódosítási koncepcióból, hogy a kormányzat megkezdte a magyar felsőoktatás amerikai mintára történő liberalizálását. Bár a jelen kormányzat a felsőoktatási törvényben nagyvonalúan meghagyta az előző kormány által a hallgatók esélyegyenlősége felé tett, szociális intézkedésekre vonatkozó szabályozásait, azonban láthatóvá vált, hogy a mostani törvénymódosítási javaslatokkal a felsőoktatási hallgatók között szociális és társadalmi különbségek felújítására törekszik a kormányzat. Ezen túl már az állam által intézményesített különbségekben is meg fog jelenni, hogy ki a jómódú és ki a hátrányos helyzetű diák.
A kormány nem tett lépést szinte egyetlen módosítási javaslattal sem a szociálisan rászorulók továbbtanulásának elősegítésére. A felsőoktatási törvény kiegészítése a 127. §-sal azt eredményezi, hogy véglegessé válik a kormány diszkriminatív felsőoktatási programja, a rosszul csomagolt cél a hallgatók megkülönböztetése jómódúakra és szegényekre.
A módosítás értelmében vállalkozói kör bevonásával építenének a jövőben kollégiumokat. Az ebben a finanszírozási formában megépülő kollégiumok meggyőződésem szerint nem fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, mert havi 140 euró körüli áron lesznek hozzáférhetők a kollégiumi helyek a hallgatók számára, ami jelenlegi áron 25-30 ezer forintnak felel meg. Ma Magyarországon nincs realitása annak, hogy a hallgatók többsége meg tudná fizetni ezt az igen magas összeget. Jelenleg havonta 4500 forint kollégiumi díjat fizetnek a hallgatók, és erre jár a normatív támogatás. Ezt a normatív fenntartási támogatást megkapnák a vállalkozói üzemeltetésben lévő kollégiumok ugyanúgy, mint az államiak.
(16.10)
Eddig is jobb eséllyel tanultak bármilyen felsőoktatási intézményben a jobb módú hallgatók a szerényebb anyagiakkal rendelkező társaiknál. Ez a szociális különbség a most életbe léptetni kívánt törvénymódosítás által még jobban felerősödik. Nyilvánvaló, hogy jobban felszerelt magánkollégiumokban jobbak lesznek a gazdagabb hallgatók tanulási esélyei a rosszabb szociális helyzetük miatt állami kollégiumba kényszerült diáktársaikénál. Hol van biztosítva a szegényebb sorsú hallgatóknak, hogy az általuk igénybe vett állami fenntartású kollégiumok is olyan fejlesztésben részesülhessenek, mint a magánbefektetők által létesített profitirányzatú kollégiumok?
Nyilvánvaló, hogy a kormány a diákok lakhatási támogatásának felemelésével ezeket a befektetéseket kívánja ösztönözni. Csak halkan teszem fel a kérdést, ha a lakhatási támogatás összegének egyébként sok szempontból indokolt emelését, esetleg az emelés összegének egy részét eleve a már meglevő állami kezelésű kollégiumok fejlesztésére, vagy újak építésére fordítanák, akkor kinek az érdeke érvényesülne, a profitorientált gazdasági társaságoké, vagy a hallgatóké. Önökre bízom ennek eldöntését. Jelenleg a magyar felsőoktatást leginkább a felduzzadt hallgatói létszámhoz nem megfelelő képzési struktúra, infrastrukturális háttér, és az akadozó, felbomlani látszó felsőoktatási integráció jellemzi. Ezekre a problémákra nem ad választ a felsőoktatási törvény tervezett módosítása.
Milyen szándékot, jogalkotói vagy politikai akaratot takar az új, 129. §-ként megjelölt rendelkezés? A felsőoktatási intézmények alapképzésében a 2003-2005 közötti időszakban a felsőoktatási törvény 84-85. §-aiban foglaltaktól eltérő szerkezetű, tartalmú és időtartamú kísérleti képzést az oktatási miniszter külön engedélye alapján indíthatnak. Ezek szerint egyedül csak az oktatási miniszter fogja eldönteni, hogy milyen alternatív képzések indíthatók.
A felsőoktatási törvény 84-85-86. §-ai a képzési szintek és a képesítési követelmények meghatározásáról szólnak. Ezt negligálja az új törvényi rendelkezés beemelése. Meg van ugyan határozva, hogy hogyan épül fel a magyar felsőoktatás, de ha esetleg más politikai szándék is előfordulna, akkor ebben ne legyen akadály a felsőoktatási törvény. Nem is merem elgondolni, hogy milyen, nyilván egyesült államokbeli minta alapján indítható reform felsőoktatási képzések indulhatnak. Mivel a módosítás alapján az alapképzésben térhetnek el a törvény fenti szakaszaiban meghatározottaktól, így nyilvánvaló, hogy egyetemi vagy főiskolai oklevelet állíthatnak majd ki ezen képzésekben, akár egy-két évnyi tanulás után érvényes vizsgát tett hallgatók részére. Tulajdonképpen ezután mi szükség van a 84-85-86. §-ra?
A törvényjavaslat szerint kikerül a jogszabályból az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények finanszírozására vonatkozó szabályozás arra vonatkozó része, miszerint állami finanszírozásban a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1991. évi XXXII. törvényben meghatározott kárpótlásban érdekelt egyházak jogi személyei által létesített egyházi felsőoktatási intézmények részesülhetnek. Tehát ezentúl minden, a történelmi, illetve kisegyházak által alapított felsőoktatási intézmény is ugyanazon elv alapján részesül állami költségvetési támogatásban. Remélem, ezen módosítás nem a történelmi egyházak által fenntartott felsőoktatási intézmények ellen irányul. Sok esetben például a pályázatoknál ezen új szabályozás miatt jelentős összegektől eshetnek el a történelmi egyházak főiskolái és egyetemei, mivel nem biztosított minden esetben, hogy a pályázati keretösszegek arányosan növekednének. Kérdéses, hogy a költségvetési támogatások erre vonatkozóan változni fognak-e, van-e erre a módosításra a költségvetésben elkülönített rész.
Tisztelt Országgyűlés! A felsőoktatási törvény módosítása során a kormánynak, amennyiben valóban szociálisan érzékenynek tekinti programját, érdemes lett volna figyelembe venni több szociális szempontot is, hogy ne csak a liberális elvek érvényesülhessenek. A jogalkotás során figyelembe vehették volna a magánkollégiumok alapítási javaslatánál a kollégisták szociális helyzetét is. A kormány ezzel a lépésével sutba dobta az esélyegyenlőségről idáig hangoztatott elképzeléseit. Ez számomra a Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum képviselőjeként teljesen elfogadhatatlan. Ha a kormányzati szándék igazán diákbarát lenne, akkor a lakhatási támogatás összegének differenciálásával a korábbi át nem gondolt javaslata miatt születő szociális feszültségeket orvosolni tudná.
A Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként úgy vélem, hogy a tömeges felsőoktatási igények kialakításához meg kell teremteni a minőségi oktatáshoz szükséges személyi és dologi feltételeket, továbbá a kormányzatnak biztosítani kell a megfelelő életkörülményeket a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára. A fentiekben mondottak alapján erre a törvénymódosításra nem vonatkozik az ismert latin mondás: a bonis bona discere, jótól jót tanulni. Kérem a tisztelt kormányzatot… - ennek az elvárásnak önök nem tudnak megfelelni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőjeként nem támogatom a jelen formájában a felsőoktatásról szóló törvény módosítását.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me