RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A kampányt végigvitatkoztam Hiller Istvánnal, úgyhogy egészen konkrétan tudom, hogy a kollégiumok kapcsán az MSZP programjában tízezer új kollégiumi férőhely szerepelt, és nem vállalkozói alapon. Nyilvánvaló, hogy a vállalkozói alapon épült kollégiumi férőhelyek magasabb költségekkel fognak járni, mintha ezt az állam építette volna. És azt hiszem, hogy az a legérdekesebb, hogy garantáljuk ezeknek a vállalkozóknak a nyereségét, hiszen megéri majd kollégiumban lakni a diákoknak, akkor kapnak majd lakhatási támogatást.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt gondolom, hogy ha a lakhatási támogatást növeljük, és ez az albérletbe járóknak is érvényesíthető, akkor ebben az esetben ugyanez a helyzet előállítható, tehát nem lépünk különösen sokat előre, ha azt mondjuk, hogy vállalkozói alapon épüljenek kollégiumok, és garantáljuk számukra a nyereséget.
A költségtérítéses képzéssel kapcsolatban pedig hadd hívjam fel Magda Sándor figyelmét arra, hogy előzőleg, '98-ig sem ez volt a helyzet, a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatókat nagyon sok igazságtalanság sújtotta. És hadd hívjam fel a figyelmet még arra is, hogy ezeknek az igazságtalanságoknak egy részét éppen mi küszöböltük ki akkor, amikor bevezettük azt, hogy a költségtérítést egyik évről a másikra maximálisan az infláció mértékével lehet emelni. Sajnos, 1998-ig ez a szabályozás nem létezett, úgyhogy 60-70-80 százalékkal is emelkedtek a költségtérítések egyik évről a másikra, és ez lehetetlen helyzetbe hozott rengeteg hallgatót.
Úgyhogy én azt hiszem, hogy ebben a kérdéskörben egyetértés van a Házban, hogy méltatlan dolog az, hogy egymás mellett ül két tanuló, az egyik sok tízezer forintot fizet a képzésért, és ez évekig fennáll, még akkor is, ha sokkal jobban tanul, mint a szomszédja, aki az államilag finanszírozott képzésben vesz részt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és ezt a helyzetet valahogy kezelni kell. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me