ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): A jövőt nem láthatjuk előre. (Arnóth Sándor: Ne csináld ezt! - Derültség.) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt szeretném jelezni, hogy talán nem véletlen az, hogy inkább Molnár József képviselőtársam hozzászólása kapcsán alakult ki vita. Magam is úgy vélem, hogy Pánczél képviselő úr hozzászólásában több volt a folklorisztikus elem, mint a tényszerű állítás, így aztán nehéz vele vitatkozni. Magam is, bár gondolom, hogy nem kellene elmennünk egy tantervi konferencia irányába, a lineáris tanterv kérdéséhez szeretnék néhány szót szólni.
Mi a helyzet jelenleg? Jelenleg a tantervi tervezésnél a nyolcadik évfolyamot határkőnek tekinti mindenfajta tantervi tervezés. Úgy számol ezzel, hogy a nyolcadik évfolyam végére lezárt műveltségnek kell kialakulnia. Erről voltak korábban még olyan elképzelések is, amelyek ezt vizsgával mérték volna, hogy kialakult-e ez a teljesen zárt műveltségi kép. A lineáris tantervi tervezés nem azt jelenti, tisztelt képviselőtársaim, hogy a matematikát innentől kezdve az 1-essel fogjuk kezdeni, és a tizenkettedik évfolyam végén a 6427-tel fogjuk befejezni, hanem azt, hogy a tantervi tervezés során figyelembe vesszük - mégpedig jó, ha figyelembe veszik, akik tantervet terveznek, remélhetőleg nem az Országgyűlés lesz ez -, hogy az oktatás folyamata a tankötelezettség kiterjesztése miatt egy hosszabb távon tizenkét évfolyamra kiterjedő folyamat. Itt erről van szó. Fölösleges félremagyarázni, fölösleges olyan tartalmat belemagyarázni ebbe a törvényi rendelkezésbe, ami nincs benne. Itt kizárólag erről van szó.
A lineáris tervezésnél arról van tehát szó, hogy az egész oktatási folyamatot az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig tartó lineáris folyamatként fogja fel a tantervi tervezés.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. Viszontlátásra! (Derültség.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me