ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért kértem szót, mert Sisák képviselő úr félreértette a mondandómat. Én egyáltalán nem azt mondtam, hogy ne foglalkozzon az indoklással - tőlem az oldalszámokon is vitatkozhatunk. Éppen ellenkezőleg: mindössze azért idéztem az indoklásból, hogy ezzel is bizonyítsam számára azt, hogy egy fantommal vitatkozik, és nem a törvénytervezettel, amikor a lexikális tudás értékét félti.
A törvényjavaslat indoklása arról szól - és reményeim és hitem szerint a benne található törvényhelyek is -, hogy egyensúlyt kell teremteni a lexikális tudás és az erre épülő felhasználható készségek kialakítása között. Ez a szándék, és úgy érzem, hogy ebben egyetértünk, még ha a módot vitatjuk is.
Arnóth képviselő úrnak azért azt szeretném fölvetni, természetesen mindannyian tudjuk, hogy nem minden iskola, nem minden pedagógus szeretne kerettantervet írni. Ám az is elképzelhető, hogy nem szeretne a szerint a kerettanterv szerint tanítani, amit az Oktatási Minisztériumban ilyen vagy olyan bölcsesség alapján összeállítanak. A jelenlegi szabályozás a választás lehetőségét teremti meg. Nem kötelezettséget ír elő, hanem arra teremt lehetőséget, hogy legyen mód másfajta tanterveket is választani. Messze vezet, hosszú vita, hogy ez milyen módon hat az iskolaszerkezetre - majd erről szeretnék szólni rendes hozzászólásomban -, arra azonban fölhívnám a figyelmet, hogy ezt a vitát nyolc hónappal ezelőtt folytattuk le, a közoktatási törvény módosítása kapcsán; most ebben a rendszerben nem történik semmifajta változás.
Azon pedig csodálkozom, hogy fideszes, MDF-es képviselőtársaim, akik most felfedezték hirtelen a nagy oktatási hiányt a saját pénztárukban, a saját önkormányzatukban, vajon az elmúlt négy évben, amikor Révész Máriusz képviselőtársam szerint már 90 százalékon volt finanszírozva az oktatás, ennek a matematikai műveletnek a problémáival miért nem szembesültek.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me