ARNÓTH SÁNDOR

Full text search

ARNÓTH SÁNDOR
ARNÓTH SÁNDOR (Fidesz): Tisztelt képviselőtársammal tisztelettel, de nagyon határozottan vitatkoznék, ugyanis az én tapasztalatom szerint az a nagy tülekedés a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felé lecsengett, ez réges-régen lecsengett, például az én választókörzetemben... (Dr. Szabó Zoltán: Nem ezt mondtam! '90 és '94 között!) Bocsánat, ez mára is vonatkozik, tehát ez a dolog lecsengett, akkor '94-es példákkal viszont nem lehet ezt a dolgot alátámasztani. Ez az egyik része.
A másik része a mondanivalómnak az, hogy hihetetlenül érződik, tisztelt képviselőtársam, hogy ön egy másik Magyarországon él. Amikor azt mondja, hogy a kis falusi iskolák gyermekei feleannyit tudnak, ezzel nem lesz népszerű ott, higgye el, egyrészt azért, mert ez nem igaz; másrészt pedig el kell ismerje, hogy a kis falusi iskolákban tanuló gyerekek neveltségi szintjét viszont lehetetlen összehasonlítani a belvárosi iskolákéval. Tehát ez nemcsak arról szól, hogy vajon van-e csillogó-villogó kabinetrendszerünk vagy bármiféle oktatástechnikai eszközünk, azt embereknek kell működtetni, azt a gyereket nevelni és tanítani kell. Ez az egyik része.
A másik pedig, hogy ha elveszik ezeket az intézményeket a kis falvaktól, akkor tényleg ki kell írni majd az utolsó lakónak, hogy a legutolsó kapcsolja le a villanyt, mert el fog néptelenedni. Az én választókerületemben sajnos erre is van példa, ott van Nagyrábé: abban a pillanatban, hogy elvették tőle az iskolát meg a téeszt, az addig 800 lakosú falunak egy év alatt, másfél év alatt 500 lakossal csökkent a lélekszáma, vegetál. Kár volt. És minden egyes kísérlet ezzel fog járni, hogyha a kis iskolákat nem becsüljük meg, hogy ezek bizony egy-egy falu sorsát meghatározzák. Ne játsszunk ezzel, képviselőtársam!
(19.10)
És ez a baj, hogy ön egy másik Magyarországról beszél, egy Budapest című Magyarországról beszél, amelynek semmi köze a szerepi, a nagyrábéi, vagy a bihartordai általános iskolához. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Szét kellene nézni ott, hogy milyen oktatási munka folyik. Megérné. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me