DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tényleg úgy néz ki, hogy tantervi konferenciába megyünk át - de mégiscsak lineáris tantervről, ismételten. Azt gondolom, tévedés az, ha mindent csak egyszer lehet tanítani, akkor majd tízéves szinten lehet az ógörög államokat vagy az ókori Görögországot visszakérdezni a felvételin. Azt gondolom, hogy tízéves gyereknek nem lehet az ókori Görögországot megtanítani. Tízéves gyereknek oda lehet adni a Livius-féle történelmet (Arnóth Sándor: Liviust nem!), mert az lényegében regék és mondák gyűjteménye, hogy olvasd, fiam, Horatius Cocles meg Mucius Scaevola legendáját, de nem lehet neki megtanítani azt, hogy az athéni demokrácia, csakúgy, mint az athéni hadviselési mód arra alapult, hogy a közföldek jövedelméből élő arisztokráciával szemben felülkerekedett a városi kézművesi réteg, ezt tízéves korban nem igazán lehet megtanítani.
Magyarán, arról van szó, hogy lehet történeteket tanítani gyerekeknek, olvastatni, ezzel például az olvasási készsége is javul, nagyon helyes, ha olvasnak ilyen történeteket, javul tőle a műveltségük, de történelmet tanítani tízéves gyereknek megítélésem szerint nem lehet.
Hogy van-e elég nyelv- és informatikatanár a nulladik évfolyamra: nem abban maradtunk a bizottsági ülésen, hogy nincs elég, azt mondtuk - én legalábbis például azt mondtam -, hogy van elég, csak ezek jelen pillanatban nem a közoktatásban vannak foglalkoztatva, ezek a szabadpiac vonzásának engedve lényegesen magasabb jövedelemért elmentek például multinacionális vállalatokhoz levelezőnek. Ezeket valahogy vissza kell hozni a közoktatásba, ha azt akarjuk, hogy nyelvoktatás legyen.
Ami pedig azt illeti, hogy megtámadott-e valakit Pánczél képviselő úr vagy nem: én ismerem a szóban forgó Tőkéczki-cikket, ez pontosan arról szól, hogy azért folytat olyan oktatáspolitikát a jelenlegi kormány, amilyet, mert úgy gondolja, hogy le kell butítani a választópolgárokat, mert úgyis csak a buták szavaznak rájuk.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me