RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Mosolyt csal az orcámra, amikor Szabados Tamás ijesztgetést emleget. Tisztelt Képviselőtársaim! Legyünk már komolyak! Hát ki ijesztgette itt a hosszú bájtok éjszakájával az országot? Vagy ki beszélt itt 23 millió románról, aki el fogja özönleni a magyar munkaerőpiacot? Vagy kik ijesztgették az országot, hogy kamionszámra állnak a szórólapok a határon? Azt hiszem, egy kis önmérsékletet kellene, tisztelt képviselőtársaim, tartani.
Nem ijesztgetésről van szó. Hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy a szakszervezetek, akik a Fidesz iránti szimpátiával vagy elfogultsággal nehezen vádolhatók, azok számolták ki, hogy ez a törvénytervezet 5-10 ezer pedagógus-álláshely megszüntetését vonhatja maga után. Ez két dologból áll össze. Egyrészt csökkennek az óraszámok, csökken az osztályok megtartható óraszáma, ez nyilvánvalóan meg fog jelenni a pedagógusok által megtartható óraszámban. Másrészt a felső tagozaton az óraszámok egy részét alsós tanítóknak kell majd tanítani. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy több alsós tanítóra lesz szükség, viszont a felső tagozaton kevesebb tanárra lesz szükség.
Valóban generál új álláshelyeket is a törvény - a középiskola nulladik évfolyamán. Ezeket el lehet mondani. De az az igazság, hogy se nyelvet, se informatikát valószínűleg az 5-6. osztályból kiszoruló történelemtanár vagy magyartanár vagy nyugdíj előtt álló testneveléstanár nem fog tudni tanítani.
Tehát ez a probléma valóban élő. Még egyszer mondom, hogy nemcsak mi, hanem a társadalom rengeteg szereplője kiszámolta a pedagógus-álláshelyekre vonatkozó veszélyeket. Erről beszéltünk mi, és semmiféle alaptalan ijesztgetésről nincs itt szó, tisztelt képviselőtársaim.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me