RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Szabó Zoltán matematikus, úgyhogy pontosan tudja, hol van a számításában a csúsztatás. Azt mondja, hogy az adóbevételek növekménye kell hogy fedezze a normatívák növekedésével együtt a bérnövekmény költségeit. Igen ám, tisztelt képviselőtársaim, csak hadd hívjam fel arra a figyelmet, hogy az önkormányzatnak nemcsak bérkifizetési kötelezettségei vannak, és a többi költsége is növekszik, hiszen van infláció ebben az országban. Na most, ha minden növekményt a bérfedezetre, a bérnövekményre kell fordítani, akkor ebben az esetben úgy jár, hogy a kötelező feladatok növekményére, a többi kötelező feladat növekményére nem jut neki forrás.
Ezért van, hogy jól hangzik az az érv, amit képviselő úr elmondott, de az önkormányzatok mégiscsak nehezebb helyzetben vannak, hiszen az összes költséget sújtja valamiféle infláció, van átlagos közüzemidíj-emelkedés és még sorolhatnám, amivel az önkormányzatok kiadásai nőnek. Ha kifizeti, és mindent figyelembe veszünk a bérkifizetéseknél, akkor ezekre már nem jut.
De az oktatási törvényre visszatérve, van itt azért még egy-két érdekes ötlet. Nekem különösen tetszik az az elképzelés, amikor megfogalmazzák, hogy a pedagógiai programban leírt programokat ezentúl, legyen osztálykirándulás vagy erdei iskola, az iskoláknak kell majd finanszírozni. Hát nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez hogyan fog bekövetkezni, mi fog itt történni. Nagyon félek attól, hogy abban az esetben, ha az önkormányzatok nem tudnak erre pénzt adni az iskoláknak - márpedig az önkormányzatok nem tudnak a jelenlegi állás szerint majd pénzt fordítani erre -, akkor, tisztelt képviselőtársaim, megint abba a helyzetbe jutunk, hogy ezek a pluszszolgáltatások, amelyek nagyon helyesen ingyenesek lennének, el fognak maradni. El fognak maradni, és megint ugyanilyen vitának fogunk elébe menni néhány hónap múlva, amikor önök majd mondani fogják, hogy igazából ezeket a költségeket az önkormányzatnak kellett volna finanszírozni és biztosítani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Jó lenne, ha pont az önkormányzatok finanszírozásából okulnánk, és ezeket a teljesíthetetlen ígéreteket, amelyek benne vannak a törvényben, meggondolnánk, hogy jók-e így.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me