RÓZSA ENDRE

Full text search

RÓZSA ENDRE
RÓZSA ENDRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy horderejű törvény módosítását tárgyaljuk. A társadalomnak nincs olyan korosztálya, rétege, amelyet ez a törvény valamilyen szinten ne érintene. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban óvodapedagógusok, tanítók, tanárok és szülők vitáztak a törvénymódosításról. Ez persze annak is köszönhető, hogy az Oktatási Minisztérium feltette a világhálóra már december közepén a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosító javaslatait. A szakma és a pedagógustársadalom jelesre vizsgázott. A törvényjavaslat módosításához 3 ezer oldal vélemény érkezett. Az Oktatási Minisztérium az átlagosnál is nagyobb hangsúlyt fordított a fórumok szervezésére, az oktatással kapcsolatos programok ismertetésére, a módosító javaslatok indoklására. Nemcsak ismertetések hangzottak el, hanem reális indoklások is.
Mi, képviselők is jelentős számban voltunk jelen a területen, a különböző oktatási fórumokon, illetve a szakmai tanácskozásokon. Még rossz szándékkal sem mondhatjuk azt, hogy közömbösség fogadja a módosító javaslatokat. Ez persze nagyban köszönhető a sajtónak is. Ki tudna ellenállni az alábbi címeknek? “Gumicsont a salátában” - Népszava, 2003. január 29. Aláírás: Sió László, az Oktatási Minisztérium volt államtitkára, Fidesz. Igen, mindenki jól értette: Népszava, 2003. január 29.
Az alábbi cikkek címei is olvasásra csábítanak: “Iskolaszerkezeti háborútól tart a Fidesz”, “A Fidesz szerint a titoktartás kötelezettsége, a szerkezetváltás fontos”, “A Fidesz felvételi káosztól tart”. A megjelent állásfoglalásokra gyors reagálások hangoztak el. 2003. április 3-án 14 óra 05 perckor az alábbi címmel jelent meg a hír a világhálón: “Lezsák szerint Európai Unió-ellenes a kormányjavaslat”. Pár órára rá, 17 óra 21 perckor a válasz így hangzott: “Az oktatási tárca szerint nem Európai Unió-ellenes az oktatási törvény módosítása”. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem lehetne bővebben?)
Már a bizottsági üléseken is sok kritika hangzott el ellenzéki képviselőtársainktól azzal kapcsolatban, hogy a javaslatokat, a véleményeket nem akarjuk beépíteni a módosító javaslatba. Az elmúlt hónapok újságcikkeinek címszavaiból jól nyomon követhetjük az oktatási törvénnyel kapcsolatos változásokat, és azt, hogy hogyan épültek be a vélemények:
2003. január 8-a: “Alsó tagozatos diák nem bukhat meg.” Január 24-én a hír címe már így hangzik: “A tanár dönthet a buktatásról.” Február 18-a: “A modern kor sorskérdése: bukni vagy nem bukni, ez itt a kérdés.” Április 3-án a kiinduláshoz viszonyítva már lényeges a különbség: “Alsósok buktatását csak szülői engedéllyel.” Április 10-e: “Diákbarát az oktatási törvény.”
Persze ez más olvasatban úgy hangzik, a kormány beadta a derekát. A valódi törekvést Hiller István fogalmazta meg: gyerekcentrikus közoktatási törvényt szeretne a szaktárca. Ennek elősegítésére mindannyiunknak az a közös feladata, hogy tegyünk az oktatási törvény módosításáért, szakmai alapon. Ezt várják tőlünk gyermekeink, unokáink, kollégáink, egykori tanítványaink.
Az Európa-tervnek, a nemzeti fejlesztési tervnek fontos része az oktatás. A közoktatási törvény módosításával mind hozzájárulhatunk ehhez.
Tisztelt Képviselőtársaim! Több mint másfél évtizedig egy középiskola igazgatója voltam. Egykori iskolám névadója, Teleki Blanka, a magyar nőnevelés egyik vezéralakja a XIX. század közepén így szólt: “A kor rohanó gyorsasággal változtatja át az életet, elmaradni nem szabad, nem lehet.” A közoktatási törvény módosítása nemcsak a lemaradást kívánja orvosolni, hanem a jövőbe is mutat.
(18.30)
Különösen aktuális ez az Európai Unióhoz való kapcsolódás időszakában. A személyiségi jogok nagyobb mértékű védelme mindenképpen előremutató. Fontosnak tartom a közfeladatot ellátó személyek körének a kibővítését. Ugyancsak jó dolog, hogy bekerült a törvénybe a zaklatás kritériumának fogalma és tiltása, a közvetett hátrányos megkülönböztetés tiltása és az ilyen nem kívánt esetek orvoslásának a kötelező volta. A törvénymódosítás helyesen kitér arra is, hogy a jogsérelem helyreállításakor ez nem járhat más gyermek, tanuló jogainak megsértésével, csorbításával.
Sajnos, az élet kényszerítette ki azt a módosítást is, amely úgy hangzik, hogy nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet. Továbbá az alatt az idő alatt, amikor az oktatási intézmény ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, politikai célú tevékenység nem folytatható. Persze ennek csak akkor van értelme, ha mindenki, minden párthoz kapcsolódó személy betartja az idevonatkozó törvényeket.
Tisztelt Képviselőtársaim! A színvonalas oktató-nevelő munkához olyan miliő szükséges, amely nevelő hatású. Ezért fontos a technikai létszám minimális voltának megállapítása. Köztudott, hogy az ÁNTSZ az 1999-2000. és a 2000-2001-es tanévben vizsgálatot végzett, és ez 5350 iskolaépületre, 1,5 millió tanulóra terjedt ki. A vizsgálat megállapította, hogy az oktatási intézmények műszakilag rossz állapotban vannak, a mesterséges megvilágítás az iskolaépületek 21 százalékában nem megfelelő. Az iskolaépületek tömege felújításra, tatarozásra szorul. Ezért elengedhetetlenül fontos a rendszeres karbantartás, az állagmegőrzés. Ezért nagyon fontos a technikai létszám minimumának a megállapítása. A törvény ezt a pedagóguslétszám arányához fogja megszabni. Nagyon fontos dolog az is, hogy ellenben növelni lehet egy fővel a technikai létszámot, ahol 20 százalékkal több a hátrányos helyzetű tanulók száma, tanintézetenként pedig egy-egy fővel lehet a technikai létszámot növelni.
Mindenképpen fontos, hogy ebből a keretből van lehetőség arra, hogy speciális végzettségű szakemberek alkalmazására is fordítsanak figyelmet. Korábban már képviselőtársaink is megemlítették, hogy fontos dolog a pszichológus alkalmazása, ezt szeretném én is erősíteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Iskoláinkban örömteli módon növekszik a számítógépek száma. A törvénymódosítás a középiskolákban, a szakiskolákban előírja majd, hogy rendszergazdát ott kell alkalmazni, ahol a tanulólétszám 300 fő felett van, és a tanítási órák legalább 20 százalékában alkalmazzák a számítógépet.
Pozitívan kell szólni a teljesítménypótlék megjelenéséről. A szaktanároknak, az osztályfőnököknek, a tanszakvezetőknek, a kollégiumi tanulócsoport-vezetőknek ez jobb anyagi elismerést jelent. Ugyanakkor a realitás kedvéért hozzá kell fűzni azt, hogy az a), b) és c) pontokban százalékosan szükséges lenne emelni ezt a keretet. A vezetők, azaz az igazgatók és az igazgatóhelyettesek ellenben a bérfejlesztés tekintetében lemaradnak, ha nem fogjuk az ő bérüket is ilyen formában figyelemmel kísérni.
A közalkalmazottak anyagi megbecsülése jelentős mértékben haladt az elmúlt fél évben. Ezen az úton kell tovább haladni, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a pedagógusokkal, az oktatásügyi dolgozókkal visszaállítsuk a magyar oktatás tekintélyét.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me