IVÁNCSIK IMRE

Full text search

IVÁNCSIK IMRE
IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt felidézem azokat az előzményeket, amelyek a kormány most tárgyalandó előterjesztését megelőzték. Az Országgyűlés az iraki háború miatt veszélybe került Törökország védelmének a megerősítése céljából elfogadta 12/2003. számú határozatát. A kormány is hozott a háborúval kapcsolatos döntést 2390/2002. számon, a terrorizmus elleni küzdelem jegyében, amelyben engedélyezte külföldi fegyveres erők magyarországi kiképzését.
Az előzmények és a kialakult helyzet ismeretében a kormány fontosnak tartja, hogy a kialakult helyzet rendezése érdekében a Magyar Köztársaság továbbra is elkötelezett magatartást tanúsítson. Az Egyesült Államok kormánya - az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1472. számú határozatával összhangban - 2003. április 25-én békefenntartó és humanitárius feladatok ellátására, az abban való közreműködésre kérte fel a Magyar Köztársaság kormányát. A kormány ennek a felkérésnek az ismeretében és birtokában nyújtotta be H/3814. számon a parlament elé a most tárgyalandó előterjesztést annak érdekében, hogy elősegítsük a rend helyreállítását, fenntartását, a humanitárius szervezetek működését, a humanitárius szervezetekben dolgozó személyek biztonságát, a mindennapi élet normalizálását és a humanitárius segélyek célba jutását.
A kormány szándékai és javaslata szerint a kiküldendő háromszáz fős katonai kontingens feladatai a következők: rendfenntartó feladatok végzése, járőrözési tevékenység, objektumok, intézmények őrzés-védelme, különböző biztosítási feladatokban való részvétel és szükség esetén víztisztító berendezések üzemeltetése. A kontingens feladatának gerincét képező rendfenntartó tevékenység a jelenlegi iraki műveleti körülmények között gyakorlatilag olyan humanitárius műveletek katonai támogatását jelenti, mint például segélyszállítmányok őrzése, kísérése, azok kiosztása során a rend biztosítása, múzeumok, közintézmények rendjének biztosítása.
Nyilvánvaló, hogy ezen határozati javaslatot eredeti formájában nem tudjuk majd elfogadni, de mivel a kormány az Irakba küldendő magyar katonák ügyében folyó politikai és szakmai egyeztetések során felmerült minden indokolt igényt elfogadott, úgy gondolom, hogy felelősen politizálva - melynek szép példája tegnap az áthaladás tárgyában elfogadott határozat - ez a határozati javaslat is megkapja a szükséges számú szavazatot.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A kontingens kiküldésének közjogi engedélyezése az alkotmány 19. § (3) bekezdés j) pontja alapján az Országgyűlés hatásköre. Az iraki háború miatt a térségben kialakult helyzetben nem elegendő a civilizált és fejlett államok részéről pusztán a humanitárius segélyek küldése és folyamatos pótlása.
(9.40)
Gondoskodni kell arról is, hogy a térségben olyan viszonyok alakuljanak ki, hogy a humanitárius erőfeszítések eredményre vezessenek, és ennek érdekében a nemzetközi szervezetek megfelelő körülmények között tevékenykedhessenek. Azzal mindannyiunknak tisztában kell lennünk, hogy egy katonai konfliktust közvetlenül követő időszakban a békés újjáépítés megkezdését és a stabilitás fenntartását kizárólag katonai jelenléttel lehet kielégítően biztosítani.
Mindezekre figyelemmel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az iraki válság nemzetközi összefogással történő rendezésében való tényleges magyar szerepvállalás megvalósulása érdekében a határozati javaslatot támogassa és fogadja el.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me