KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagy érdeklődéssel hallgattam ezt a vitát. Azt gondolom, hogy itt vannak olyan fogalmak, és ez tanulsága ennek az esetnek - de nemcsak ennek, hanem az Afganisztánnal kapcsolatos döntésünknek és más döntéseinknek is -, hogy sokan hogyan értelmeznek bizonyos kifejezéseket. Mondok egy csokorra valót, ami itt elhangzott, és meggyőződésem szerint ezek el is térnek, nem is, de nem mindenki ismeri teljesen.
Stabilizációs tevékenység, békefenntartó tevékenység, békekikényszerítés, béketeremtés, humanitárius feladatok, újjáépítés, katonai rendészeti feladatok és sorolhatnám szépen, amiből nekem az a benyomásom van, hogy itt jó néhányan vannak, akik mondanak ilyen fogalmakat, de nem tudják, hogy azok a valóságban mit takarnak. Itt van például a “humanitárius” kifejezés, amiről Demeter Ervin képviselőtársam azt mondta, hogy tegnap abban döntöttünk, hogy a humanitárius szállítmányok átmehetnek a magyar légtéren.
Szeretném megjegyezni, hogy a magyar parlamentnek humanitárius segélyszállításokhoz semmi köze nincs. Ha Lengyelországban feladnak 1000 darab takarót és 50 darab sátrat, ahhoz a magyar parlamentnek nem kell a kétharmados beleegyezése, hogy a magyar légtéren akár bérbe vett katonai repülőgép is átvigye. Ahhoz viszont kell a magyar parlament kétharmados engedélye, hogy ezen a légtéren azok a katonák, akik fegyverükkel, felszerelésükkel katonai feladatra utaznak, és át akarnak menni Magyarország területe fölött, azok átmehessenek. Vagyis önök, tisztelt Demeter képviselőtársam, tegnap ahhoz adtak hozzájárulást, hogy a magyar légtéren vagy közúton vagy vasúton átutazhassanak tőlünk feltehetően északabbra lévő országokból induló katonák fegyverzettel, békefenntartó feladatok tevékenységére.
Nehezen tudom azt is értelmezni, ami itt elhangzott, hogy hozzájárulnak nem katonai feladatokat ellátó katonák Irakba küldéséhez. Tessék mondani, akkor mit fognak ezek a katonák csinálni? Mi az, hogy nem katonai feladatokat ellátó katonák? Talán arra gondol a Fidesz, hogy állítsunk fel munkásszázadokat, toborozzunk oda önként jelentkezőket, és küldjük ki őket építkezni? Vagy arra gondolnak, hogy küldjünk ki katonákat, akik majd a homoksivatagban utakat fognak építeni? Nem katonai feladatot látnak el, de katonaként mennek ki. Kérem, erre a Fidesz hajlandó, ehhez hozzájárulást ad.
Nekem az lenne a véleményem, jobban mondva javaslatom - hiszen az elmúlt néhány hét, mondom, komoly tanulságokat tartalmazott -, hogy próbáljunk meg a hátralévő időben, amíg határozathozatalra kerül sor, hiszen jócskán van időnk, mert ha valaki belegondol, a jövő héten nem hoz határozatot a parlament, a május 19-ei héten nem ülésezik a parlament, vagyis legközelebb május 26-án dönthetünk ebben a kérdésben, de arra van időnk, hogy próbáljuk megbeszélni, mit ért a Fidesz a nem katonai feladatot ellátó katonák szerepén, mi az, amihez egyáltalán hozzájárulna. Azt javaslom, hogy meg kellene nézni ezt az eredeti itt lévő, de módosító javaslatokkal nyilván feljavítható határozati javaslatot, amely a következőt mondja: “A kontingens tervezett feladatai az alábbiak: rendfenntartó feladatok végzése; járőrözési tevékenység; objektumok, intézmények őrzés-védelme; különböző biztosítási feladatokban való részvétel; víztisztító berendezések üzemeltetése.” Tessék, kérem, mondja meg a Fidesz, melyik az a feladat, amivel egyetért, amit nem tekint ugyan katonai feladatnak, de katonák tudják ellátni!
Azt gondolom, az nem kétséges, hogy víztisztító berendezések üzemeltetése alapvetően nem katonai feladat, de azért jó, ha ott vannak a katonák - mondja a Fidesz -, mert ők tudják ezt ellátni, ezenkívül természetesen vigyenek magukkal önvédelmi fegyvert - mondja a Fidesz képviselője, ma hallottam tőle -, igaz, hogy nem használhatják, mert az már katonai feladat lenne, hogyha önvédelmet gyakorolnának, mert őket valamilyen incidens, valamilyen támadás éri.
Nézzük tovább! “Különböző biztosítási feladatokban való részvétel.” Ebbe beletartozhat nem katonai feladatként a konvojok kísérése, a képviselőtársaim által említett egészségügyi segélyszállítmányok odajuttatására, gyógyszerek, élelmiszerek és a többi, hogy oda jusson - amit az ENSZ-határozat kér a részvevő országoktól -, ahol szükség van a humanitárius segítségnyújtásra. Azt gondolom, hogy ez is egy olyan feladat lehet. De az objektumok, intézmények őrzés-védelme, katonák számára rendeltetett nem katonai feladat lehet? Tehát el kellene gondolkodni ezen a kérdésen, tisztelt képviselőtársaim, és el kellene dönteni.
Másrészt azt gondolom, hogy itt az időnek azért nagyon-nagyon komoly tényezői vannak, vagyis az, hogy itt húzzuk most az időt, és ha a végén döntés születne, s a katonáknak kellene kapkodni, hogy a feladat végrehajtására elmehessenek, azért ennek a Háznak egy része lenne a felelős. Mire gondolok? Hiszen a hadsereg addig semmilyen operatív tevékenységet, sem irányító, sem szervező tevékenységet nem végezhet, amíg meg nem születik a parlament határozata. Ezek a katonák természetesen, ha mennének, mind önkéntes jelentkezés alapján mennének.
Tessék kérem végiggondolni, hogy ha három hét múlva meghozzuk a döntést, utána azt mondjuk, lehet jelentkezni, utána orvosi vizsgálat, most kaptok védőoltást, igaz, hogy a védőoltás hatása majd három hét múlva fog jelentkezni, tehát akkor lehetne utazni, de mivel a parlament olyan sokáig elbeszélgetett, meg elvitatkozgatott kétpercesekkel, egyebekkel ezekről a kérdésekről, hogy nincs idő, holnap utazni kell. Tehát azt gondolom, hogy tessenek, kérem, átérezni picit ennek a felelősségét is.
Benne volt az anyagban, hogy mibe kerül. Ez nagyon fontos kérdés, igaza van Demeter képviselőtársamnak, erről beszélni kell. Azt gondolom, hogy amikor a négypárti egyeztetésen Juhász Ferenc honvédelmi miniszter elmondta, hogy a kormány tartalékából kívánják ezt az összeget biztosítani, akkor ő erre megadta a választ. Nem a hadsereg költségvetéséből, nem, én nem tudom, milyen tárcának a pénzéből, hanem a kormányzati tartalékból kívánják ezt az összeget biztosítani.
Az is igaz, hogy vannak ennek gazdasági vonzatai, és erről kellene beszélni, mondja Demeter úr, legalábbis az indoklásban szerepet kaphatna. Csak kérem szépen, egyet tessenek megjegyezni, legalábbis én így gondolom: mi nem azért akarunk kimenni Irakba, hogy kapjunk érte valamilyen jusst. Ez nem kufárkodás kérdése, hogy ha kimegyünk Irakba, akkor kapunk pénzt, ha nem megyünk ki Irakba, akkor nem kapunk pénzt. Ez, kérem, elvi kérdés. Ha a Magyar Köztársaság úgy értékeli, hogy szüksége van ott, abban a térségben, annak a népnek segítségre, akkor nem dollárért, centért, forintért vagy euróért fogja ezt a feladatot végrehajtani, hanem meggyőződésből, elvi alapon, és az ehhez szükséges anyagi forrásokat elő fogja teremteni.
Lehet, hogy az amerikaiak ígértek valami pénzt, és újságok erről írtak. Én azt el tudom képzelni, hogy az amerikaiak magukra vállalják, hogy a szállításban szerepet játszanának, vagyis a magyar katonák, technikai eszközök kijuttatását elvégeznék, természetesen költségtérítés nélkül. Ettől függetlenül még lenne ennek az országnak ezzel kiadása, és azt gondolom, hogy ez a segítségnyújtás egy sajátos formája, hogy mi a katonáinkat kiképezzük, felszereljük, orvosilag útnak indítjuk - ez bizony pénzbe kerül.
És szeretnék még egy dolgot megemlíteni: a katonák nem vágynak harctéri dicsőségre. Tessenek, kérem, ezt elhinni! De a katonákban, akik itt most azt várják, hogy ez a parlament előbb-utóbb döntsön, van egy egészséges becsvágy abban, hogy bizonyítsák, hogy a katonai szolgálatuk alatt jól elsajátították azokat az ismereteket, amelyek például nem katonai feladatokat ellátó katonák számára is szükségeltetnek. Vagyis ezek a katonák most úgy érzik, hogy az ő fejük fölött döntenek olyan kérdésekről, amelyek pedig róluk szólnak. Megkérdezem, megkérdezte-e valaki a katonák véleményét. Hiszen itt elhangzott az is, hogy nem vagyunk olyan helyzetben, hogy ennyi katonát kiküldjünk. Érdekes, a katonák meg úgy gondolják, hogy ők kimennének, és tisztességgel el tudnák látni ezt a feladatot. És nem a havi 1000 dollárért, hanem azért, hogy bizonyítsák, hogy ők igenis jó katonák, és a Magyar Köztársaság érdekében minden helyzetben megteszik a legjobb tudásuk szerint, a becsületüknek megfelelően a dolgokat.
Ezt szerettem volna elmondani, elnézést, hogy túllépem az időt, mert van még egy mondatom: arra kérem a kormányt, hogy vonja vissza a tegnap benyújtott második számú határozatát. Ezt a határozatot módosító indítványokkal fel lehet javítani olyan mértékben, hogy alkalmas legyen az elfogadásra. És arra kérem az ellenzéket, hogy alaposan fontolja meg, hogy milyen döntésre jut. Három hete van ennek a döntésnek a kialakítására.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
(11.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me