MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hála a parlamenti laptopnak, meg tudtam keresni Orbán Viktor képviselő úrnak 1995. december 5-én tett igen magvas felszólalását, amely nagyon sok analógiát mutat a jelenlegi helyzetünkkel. Szíves figyelmükbe szeretném ezt ajánlani, és engedjék meg, hogy ebből idézzek.
Dr. Orbán Viktor a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében szólalt fel, és elfogadásra javasolta a honvédelmi bizottság által kialakított változatot. Felhívta azonban valamire a figyelmet - szóról szóra idézem -: “A Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében ugyanis azt szeretném javasolni, hogy a szolgálatot teljesítő műszaki alegység mellé küldjünk azok megvédésére alkalmas fegyveres alakulatot is. (Zaj.) Hat pontban szeretném előadni érveinket ezen álláspont mellett.” Az érveket Orbán Viktor úr fölsorolja. Elsőként azt írja, hogy a boszniai béketeremtés Magyarország eminens érdeke. Ezen túlmenően gazdasági érdekünk is, hiszen visszaesett az export-import forgalmunk - itt is megvan a megfelelő analógia.
Fölhívja arra a figyelmet, hogy itt volna az ideje, hogy Magyarország ne legyen görcsökben azzal kapcsolatban, hogy katonai egységeket küld ki. Azt mondja: “A magunk részéről úgy gondoljuk, hogy elérkezett az ideje annak, amikor túl kell lépni saját történelmi görcseinken.” A továbbiakban kitér az érvei során arra, hogy az Öböl-háborúban Magyarország kizárólag egy egészségügyi csoporttal, orvoscsoporttal vett részt, és hiba volt, hogy nem küldtünk katonákat. Azt mondja: “Ugyan nem értékelem túl az ilyen gesztusok jelentőségét, de mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy amikor Kuvait a háború lezárását követően a világ összes nagy napilapjában közzétette köszönő szavait, és megemlítette azokat az országokat, amelyeknek köszönettel tartozik, mert segítették őt túljutni a nehézségein, Magyarországot egyszerűen kifelejtették. Nem rosszindulatból hagyták ki, hanem kifelejtették, mert részvételünk egyszerűen nem tűnt föl. Azt gondolom tehát, ha vállalunk valamifajta kockázatot, akkor érdemes abban is gondolkodni, hogy annak politikai hozadéka is legyen Magyarország számára, és egy olyan egység kiküldése, amely biztosítja a magyarországi alegység biztonságát, talán ezt a szintet már elérheti.”
Végül utolsó érvként azt mondta volt Orbán Viktor: “És végezetül a hatodik érvünk az előterjesztésünk mellett - nagyon leegyszerűsítve - úgy hangzik, hogy szerintünk jó, ha a magyar műszaki alegységet magyar katonák védik. Szeretnék eloszlatni egy illúziót: nincs semmifajta garancia arra nézve, hogy a kiküldött műszaki alegységet a magyar rajzfilmekből jól ismert, talpig felfegyverzett amerikai G. I. Joe-k fogják védeni. Lehet - anélkül, hogy bármelyik népet meg akarnám sérteni -, hogy pakisztáni vagy egyiptomi egységek fogják védeni majd a magyar műszaki egységet. Nekem az a véleményem, hogy az önkéntesek szülei, testvérei és feleségei az ott szolgálatot teljesítő hozzátartozóikat nagyobb biztonságban tudhatják akkor, ha a magyar műszaki egységben szereplőket, ott szolgálatot teljesítőket magyar katonák védik. Szerintem csak így tudunk igazán felelősséget vállalni a kiküldetésükért.”
Persze, lehet azt mondani, hogy más helyzet. A szinte alapvető szituációk és az itt fölhangzó érvek és viták tekintetében nagyon sok értelemben Orbán Viktor szavait szíves figyelmébe ajánlom a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőinek. Orbán Viktor beszélt itt az ország presztízséről, amelynek érdekében tehát célszerű, ha az ellenzék a javaslatot följavítja - ahogy Keleti úr mondta -, és ennek szellemében küldjük ki az embereinket, és biztosítjuk az ottani elég zavaros helyzetben a humanitárius küldetést.
A másik dolog, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozata, amit március 28-án fogadtak el, és amiről Nyitray András is beszélt - akinek egyébként én adtam oda a honvédelmi bizottság ülésén a teljes szöveget -, a teljes határozati szövegből a szándéka egyértelműen világossá válik; az, hogy lehetőleg minden rendelkezésre álló erővel segítsük az iraki népet, az iraki társadalmat, segítsük meg humanitárius szempontból, és biztosítsuk ott a rendet. Ez sugárzik át ebből a határozatból. Ha nincs is ott explicit módon kifejtve az, hogy békefenntartást támogat és javasol, ez benne van a szövegben, a szöveg szellemiségében.
(12.20)
Ezért tisztelettel kérem az ellenzékünket, fontolják meg ezeket az érveket, és különösen fontolják meg dr. Orbán Viktor 1995. december 5-én itt elmondott szavait.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me