NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT, a külügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Akkor itt most csak nagyon röviden a szöveggel kapcsolatban szólok. A bizottsági vita egyértelműen bizonyította, hogy egy elég gyengécske országgyűlési határozattervezettel van dolgunk. Mondhatnám azt is, hogy Szent Sebestyénhez lehetne hasonlítani ezt a határozattervezetet, ezer sebből vérzik, és mi a magunk részéről tettünk arra kísérletet, hogy ezt a szövegtervezetet följavítsuk, elmondtuk a véleményünket. Sok foganatja nem volt, de azért annyi eredményt mindenféleképpen el lehet könyvelni, hogy szemben a többségi előadó véleményével, egyes kormányzati politikusok javaslatára két országgyűlési határozati javaslat került elénk.
Azt hiszem, most már másodlagos, hogy kinek az érdeme, tegnap a parlamentben az előttünk fekvő határozattervezet másik pontját alapos átgyúrással és feljavítással életképes állapotba tudtuk hozni, és ezt aztán a parlament a tegnapi napon el is tudta fogadni. Tehát a légtérhasználat és a vasútvonalak, szárazföldi kijelölt útvonalak nemzetközi stabilizációs erők, illetőleg a humanitárius szállítmányok számára történő rendelkezésre bocsátása megtörtént. Ilyen értelemben erről a második pontról túl sokat vitatkozni most már nincs értelme. A harmadik ponttal kapcsolatban is úgy látom, hogy megegyezésre jutottunk.
A kormányzat belátta, hogy azt a parlament nem fogja hagyni, hogy a kormányzat a parlament kompetenciáit vindikálja, hiszen a 3. pont arról szól, hogy úgy változtassa meg ennek a missziónak a célját a kormányzat, ahogy neki tetszik. Mi a magunk részéről azt gondoljuk, hogy az nagy vívmány, hogy eljutottunk oda, hogy a tranzit kérdésében belátja a kormányzat, hogy ez a parlament jogköre. Azért jelentős eredmény, mert az elmúlt hetekben, hónapokban ez nem volt világos a kormányzat számára, tegnap is hallhattuk a külügyminiszter úr részéről, hogy igenis joga volt a '98-as ENSZ-határozat alapján egy háborús helyzetben tranzitot biztosítani Magyarország légterén és szárazföldjén. Ez a jognak az alapvető nem ismeretét vagy egy alacsony fokú jogi rugalmasságot, de erősebb jelzőket is persze lehetne itt használni, tükröz a kormányzat részéről. Mi úgy gondoljuk, fontos dolog, hogy belátta a kormányzat, hogy a tranzitról a jelenlegi alkotmányos berendezkedésben a kormányzatnak kell dönteni. (Sic!) Természetesen nem zárkóztunk el sosem - a novemberi alkotmánymódosításra utaltam -, hogy egy más alkotmányos felállást alakítsunk ki.
(10.00)
Mi a magunk részéről jeleztük, hogy készen állunk arra, hogy ha megfelelő megoldást tudunk találni, akkor erre a problémára megoldást találjunk. A NATO-tagországok többsége esetében létezik erre vonatkozó megoldás.
Ami pedig az 1. szakaszt illeti, a 300 békefenntartó katonának a kiküldését illeti, itt némelyek ellentmondást véltek felfedezni abban, hogy a múlt héten a békefenntartást az ellenzék hiányolta, most pedig a “stabilizáció” kifejezést javasolta elfogadásra. Nincs lényegi ellentmondás a két álláspontunk között. Hadd jelezzem azt, hogy mi akkor is azt szerettük volna tisztázni, hogy a magyar katona katonai céllal ne menjen Irakba, és most is azon az állásponton vagyunk, hogy magyar katona katonai feladattal ne menjen Irakba.
Lejárt az időm, ezért talán még a rendes felszólalási körben néhány gondolatot engedjenek meg. A kisebbségi vélemény tehát úgy hangzik, hogy sajnos a szöveg minősége és a szöveg tartalma nem teszi lehetővé, hogy mi ebben a változatában támogassuk a szöveget. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy módosító indítványokkal, ha közös megállapodást sikerül majd (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a négy pártnak kialakítani, akkor följavítható a szöveg.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me