NYITRAY ANDRÁS

Full text search

NYITRAY ANDRÁS
NYITRAY ANDRÁS, a honvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajátos helyzetbe kerültünk, úgy tűnik, mindannyian, akik ma itt ennek az előterjesztésnek, országgyűlési határozati javaslatnak a vitájában részt veszünk. Ugyanis, mint az előttem szóló is utalt rá, lényegében véve ez a határozati javaslat már csak papíron létezik, és nem is nagyon értem, hogy miért kell nekünk most erről vitát nyitnunk, hiszen már két másik határozati javaslat van benn a Ház előtt.
Amikor mi erről a múlt héten vitát kezdtünk, akkor még arról volt szó, hogy ez a határozati javaslat fog bekerülni, amely három, pontosabban négy pontból áll. Majd ez az elmúlt héten módosíttatott, úgyhogy én most, ha megengedik, arról beszélek, amit az előző héten határoztunk, és annak megfelelően fogom elmondani a kisebbségi véleményemet, hiszen egyébként a dolog meglehetősen furcsán venné ki magát.
Nos, miért mondtuk mi akkor, ahogy elnök úr volt szíves említeni, meglehetősen kis többséggel, kisebbségben maradva, hogy ez a határozati javaslat így, ahogy van, nem alkalmas arra, hogy a parlament elé kerüljön? Jobb is lett volna, még egyszer mondom, ha nem kerül ide. Ugyanis mind a három pontjában kifejezetten félreérthető, sőt, van benne olyan rész, amelyik egészen egyszerűen elfogadhatatlan. Ne játsszuk itt a teljesen tájékozatlan embert, örömmel vettük, hogy a legkevésbé elfogadható pontot ki is vette belőle a módosításban a kormány.
De sajnos, ez a tudathasadásos állapot, amiben a kétféle határozat, a kétféle, egymással összhangban nem álló határozat ismeretében a korábbiról kell beszélni, ilyenfajta kitérőket szükségessé tesz, és ezért mindenkitől elnézést kérek. Azért jelezni szeretném, hogy a későbbiek során se forduljon ez elő: kifejezetten nehezményeztük és nehezményezzük azt, amikor egy határozati javaslat, miután szépen, hosszan elmondja, hogy mire vonatkozik, és mit szeretne a határozati javaslat szerint kérni a kormány, hogy az Országgyűlés járuljon hozzá, ezek után a 3. pontjában gyakorlatilag közli, hogy ettől függetlenül a kormány kapjon olyanfajta biankó felhatalmazást e határozati javaslat alapján az Országgyűléstől, hogy bármilyen más célra, a leírtaktól eltérő célra is és feladatváltozás esetén is önállóan, saját hatáskörében, immáron a parlament megkérdezése és hozzájárulása nélkül dönthessen.
Tehát reménykedem, reménykedünk abban, hogy nem sok ilyen határozati javaslat kerül elénk, nem kell további nemzetközi konfliktusokat ilyen nagy számban megoldanunk az elkövetkezendő időben, és nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy arról vitatkozzunk, hogy jó-e ez, avagy nem Magyarországnak. De mindenképpen az ilyen típusú, finoman szólva, ravasz megoldásokat beépítésétől óvnánk a kormányt. Ezért is javasoltuk, hogy ebben a formában ne kerüljön a Ház elé.
(9.50)
Csak utalásképpen a két másik módosító javaslatra, amiről szintén fogunk itt még a Házban vitázni, gondolom én, főként arról, az egyiket már természetesen elfogadtuk, de a másikban, ami az erőfeszítésekhez történő katonai hozzájárulás eufemisztikus címét viselte az eredeti szerint, mindenképpen nagyon pontosan és nagyon alaposan meg kell határozni azokat a feladatokat, amelyekre fölhatalmazást adunk, sokkal pontosabban, sokkal korrektebbül és sokkal alaposabban körülírva, mint ahogy ez ebben a határozati javaslatban megtörtént. Éppen ezért fenntartjuk azon véleményünket, hogy ez ebben a formában nagyon rosszul sikerült, jobb lett volna, jobb lenne, ha erről itt nem is nyitnánk vitát.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me