PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Hagyományos értékeink szerint május első vasárnapja anyák napja. Ekkor minden embernek, aki még megteheti, az édesanyjával kellene tölteni a napot a drogok népszerűsítése helyett. Csak nem új szokást akarnak ránk erőltetni egy új hagyomány teremtésével? Csak nem azt akarják üzenni, hogy az édesanyák is támogatják gyermekeik kábítószer-fogyasztását? Miféle aberráció a kábítószer szabadságát e napra meghirdetni?
Három éve a Vörösmarty téren ötszázan, a hétvégén már ezer fő kampányolt. A demonstráción a jelenlegi kormánykoalícióhoz közel álló neves értelmiségiek álltak ki a kábítószerek legalizálása mellett. Jancsó Miklós és Konrád György egymás mellett kampányolt. Magyarországon a kisebbség akarja megint a többségre erőltetni akaratát.
Március 1-je óta a törvény már nem bünteti azt, aki a nagy nyilvánosság előtt kábítószer-fogyasztásra felhív. A tavalyi év végén kormányzásának hetedik hónapjában a második száznapos program részeként a kormánykoalíció ezt az akadályt eltávolította a kisebbik kormánypárt, az SZDSZ akaratának megfelelően. Ezzel a lépéssel legalizálták a kábítószerek népszerűsítését, vagyis megteremtődött a törvényes alapja a drogbarátok civil szervezetének. Szabadon, gátlástalanul lehet propagálni a kábítószer-fogyasztást, és ezzel egyes drogokat legalizálni lehet; ma még a Vörösmarty téren, később pedig már az egész társadalom számára kínálni.
Valójában mit támogatnak? Ez a kezdeményezés hova vezethet? És milyen következményekkel járhat a felnövekvő fiatalságra, akik közül sokan példaképként tekintenek a kampány szervezőire? A Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként kérdezem: az uniós eszmék támogatása és az uniós jelképek megcsúfolása hogyan fér össze egymással a liberálisoknál és a szocialistáknál? Nem érzik-e, a kormány, az MSZP és az SZDSZ képviselői, hogy legalább az ellen tiltakozhattak volna, hogy a rendezvény szervezői az uniós jelképeket csúnyán átalakítva saját népszerűsítésükre használtak fel? A rendezvényen való részvételre buzdító plakáton ugyanis az uniós zászló csillagjait - ami egyébként a kereszténységre utaló szimbólum - marihuánalevelekre cserélték le.
A kábítószer-fogyasztással kapcsolatban a Magyar Demokrata Fórum álláspontja a “Ne próbáld ki!”. Meggyőződésünk, hogy minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy a kábítószert távol tartsuk gyermekeinktől. A Magyar Demokrata Fórum a drogok elleni küzdelmet nemzeti ügynek tekinti, hiszen mindig a leghatározottabban léptünk fel a kábítószerek legalizálása ellen, a terjesztőkre büntetésként életfogytig tartó szabadságvesztést javasoltunk. 2002 decemberében határozottan támadtuk a Btk. módosítását, kezdeményeztük és támogatjuk a drogtesztek Magyarországon való elterjesztését is. Álláspontunk szerint nincs különbség az úgynevezett könnyű és kemény drogok között - csak drog van. Neves szakértők véleményei is alátámasztják álláspontunkat: a marihuána igenis szabályos kábítószer.
Az elmúlt hetekben egyre több hír szólt arról, hogy fiatalok kábítószer-túladagolás következtében haltak meg. A vasárnapi tüntetés számomra olyan jelentéssel bírt, mintha azok, akik a drogok legalizálásának támogatóiként az utcára vonulnak, adnák a tűt a fiatalok kezébe ahhoz a bizonyos aranylövéshez.
Ha a hétvégi demonstráció üzenetének engedve a kormány kezdeményezni fogja a Btk. módosítását, a drogfogyasztás további liberalizációját, akkor a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportja törvénymódosítást fog kezdeményezni a következők szerint: az a nagykorú személy, aki a drogok liberalizációját nagy nyilvánosság előtt propagálja, veszélyezteti a kiskorúak erkölcsi fejlődését, vétséget követ el, s egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
A Magyar Demokrata Fórum rendelkezik olyan ifjúsági programokkal, amelyek a szabadidő hasznos eltöltésében alternatívát jelentenek a drogfogyasztással szemben, a nemzeti drogstratégiában foglaltaknak megfelelően. Látszólag a kormány is egyetértett ennek üzenetével, hiszen a 2003. évi költségvetésben is kaptak anyagi támogatást különböző drogprevenciós programok - igaz, kevesebbet, mint az előző kormány idején. A hétvégi program hallgatólagos támogatásával azonban a kormány megnyitott egy újabb utat a kábítószerekkel kapcsolatban, aminek az az üzenete, hogy Magyarországon nyíltan lehet a kábítószer-fogyasztás mellett kampányolni. A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a kormányt, nyíltan valljon színt a kormány drogpolitikájával kapcsolatban, és ha már a rendezvénytől nem is, legalább a rendezvényt beharangozó plakáttól határolódjon el.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me