DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt héten kérdést tettem fel önnek a gödöllői Grassalkovich-kastély ügyvezetője munkájának megítélése tárgyában, különös tekintettel arra, amit Varga Kálmán, a Kulturális Örökség Hivatalának elnöke az utóbbi időben ennek kapcsán sokszor durván, méltatlanul és indokolatlanul megállapított és kinyilvánított.
A miniszter úr válaszában többek között azt mondta - és innen pontosan idézem -: “Az előző kormányzat ennek ellenére úgy tartotta jónak, hogy leváltja az igazgatót, és akkor került a székbe Körösvölgyi László, az új igazgató.” A második megállapítás 2. pontja: “Ma lényegében ott tartunk, mint 1998-ban, egy apró különbséggel, a kastélyt időközben 300 millió forinttal eladósították.” A harmadik ilyen megállapítás volt: “A szakmai munka színvonala és a helyreállítás lendülete megtört.”
Sajnálom, hogy a miniszter urat félretájékoztatták, mert az igazság az, hogy a korábbi ügyvezetőt nem az előző kormány váltotta le, hanem lejárt a szerződése. A 300 millió forintos kötelezettség 1998 tavaszán és az előtt keletkezett, ezt a pénzt akkor költötték el, amikor Varga Kálmán, a jelenlegi többségi tulajdonos képviselője, akkori miniszteri biztos felügyelte a kastély felújítási munkálatait, és a munka színvonalát jelenleg fémjelzi közel évi 50 kulturális rendezvény, köztük öt fesztivál és az 1,3 milliárd forintos, a minisztérium által is felügyelt Barokk Színház felújítása, ami ez év májusának végére elkészül.
Ezek a tények azt jelentik számomra, hogy önt, miniszter úr, félretájékoztatták. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ennek a félretájékoztatásnak a következtében az ország és szűkebb hazám, Gödöllő nyilvánossága előtt kínos helyzetbe hozták. Kérdezem a miniszter urat, hogy ki a felelős ezért, és milyen következményeket von maga után egy ilyen egyértelmű félretájékoztatás.
Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me