PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen. Sajnos, nem tudtam befejezni az előbb, azért kértem újra szót.
Sajnos, az adóbevallási határidő után fogja elfogadni a tisztelt Országgyűlés a törvénymódosítást. De ha már így történik, találjunk olyan megoldást, amely végső megoldást jelent a bizonytalanságban lévő adózók, adószakértők és könyvelők számára, és természetesen a hatályos 2002. évi adótörvényeknek is minden szempontból megfelel. Ha nem így lesz, a többes értelmezés esetén nem csodálkozhatunk majd azon, ha lesznek, akik a bírósághoz vagy az Alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért. Persze lehet, hogy nem most, hanem csak kettő, három, négy év múlva, hiszen erre is lehetőségük van. Pár órával ezelőtt kaptam e-mailen egy választópolgártól egy levelet, aki vidéken átszámolta az adóbevallását, és ezt a kis történetet írta le, amely a következő:
János bácsi egy szép napon megkapta bérlistáját. Meglepődve vette észre, hogy 3000 forintnál kevesebb adójóváírást kapott, pedig ő úgy tudta, hogy havi 3000 forint jár. Bement tehát a bérszámfejtéshez, Rózsikához. “Rózsikám, lelkem, miért csak 1000 forint adójóváírást kaptam ebben a hónapban?” “Tudja, János bácsi, akinek egy hónapban 30 ezer forintnál kevesebb bérjövedelme van, az nem tudja igénybe venni abban a hónapban a törvény által biztosított maximális 3000 forint adójóváírást.” “Akkor ez most elveszett nekem?” “Nem, dehogy. A különbözetet visszakaphatja az év végi adóbevallásban, ha lesz olyan hónapja is, amikor 30 ezer forintnál többet keresett.” János bácsi értette is meg nem is, de azért Rózsika szavai megnyugtatták.
Néhány hónap múlva János bácsi örömmel látta, hogy fizetése megemelkedett, és jóval 30 ezer forint feletti bérjövedelmet kapott. Nagy csalódás érte azonban, amikor meglátta, hogy most csak 3000 forint adójóváírást kapott, és nem kapta vissza a korábbi hónapokban elmaradottakat. Ismét felkereste Rózsikát a bérszámfejtésen. “Rózsika, miért csak 3000 forint adójóváírást kaptam?” “Már a múltkor is említettem magának, hogy az évközi egyenlőtlenségeket az év végi adóbevallásnál lehet kiküszöbölni.” Hiába keresett most többet, mint 30 ezer forint, a többlet-adójóváírás majd csak az adó-végelszámoláskor vehető igénybe. János bácsi megértette, hogyan is kell számolni az adójóváírást, és hogy mi a különbség az adóelőleg levonása és az éves adójóváírás számítása között. Ő még nem tudta, hogy ő már érti, de az APEH még nem.
Ez év januárjában Rózsika megkérte János bácsit, hogy nyilatkozzon, munkáltatója készítse el az adóbevallását, vagy saját maga készíti el. “Tudja, Rózsika, én nagyon megbízok magában, de a fiam azt mondta, ha a saját kis pénzemről van szó, ne bízzak másban. Ő már megkapta az adócsomagját, az útmutató 24. oldalán le van írva, hogyan is kell kiszámítani az adójóváírást. Annak alapján majd a fiam megcsinálja nekem.” János bácsi így is tett. A fia kiszámította az adójóváírást, mégiscsak egyetemet végzett gyerek, gondolkozott János bácsi az alábbiak szerint. Ha 2002. január 1-je és augusztus 31. között 80 ezer forintot, 10 ezer forint/hó keresett, és nyolc jogosultsági hónapja volt, 2002. szeptember 1-je és december 31. között 300 ezer forintot, 75 ezer/hó keresett, négy jogosultsági hónapja volt. A végeredmény 44 ezer forint lett. János bácsi egy kicsit csodálkozott, mert egy fillért nem kapott vissza az első nyolc hónapban elmaradt havi 2000 forint adójóváírásából, de úgy gondolta, hogy biztosan Rózsika tévedett, mert az APEH csak nem csapja be az adózót, és a fia leellenőrizte az eredményt az APEH honlapján letölthető szoftverrel is. Ugyanaz jött ki: 44 ezer forint.
Néhány nap múlva János bácsi találkozott Rózsikával. “Bár nem kérte, de én kiszámítottam az adójóváírását. Minden évben az APEH hivatalos lapjában, az Adó és Ellenőrzési Értesítőben megjelennek az adóbevallással kapcsolatos munkáltatói feladatok.
(18.30)
Az 530. oldalon az adójóváírás számítása van leírva. Ennek alapján 60 ezer forint adójóváírás jár magának, úgy, ahogy megmondtam, hiszen amit az első 8 hónapban nem kaphatott meg az alacsony jövedelme miatt, azt természetesen visszakapja az utolsó 4 havi jövedelméből.”
János bácsi éktelen haragra gerjedt: ő is megértette a józan paraszti eszével, hogy mégiscsak Rózsikának volt igaza, és az APEH csúnyán becsapta őt. Mérge csak fokozódott, amikor a napilapokban olvashatott a problémáról, és az APEH erre úgy reagált, hogy elírás történt az APEH hivatalos lapjában. Ő pontosan tudta, hogy az APEH a jó számítási módot kijavította rosszra, és így hozzá hasonlóan több százezer adózó járhatott rosszul. Azt is megértette János bácsi, hogy az szja-törvénymódosítási javaslat, amit most készül a tisztelt Országgyűlés elfogadni, nem az ő példájára vonatkozik.
Több százezer adózó érdekében kérem a tisztelt miniszter urat, térjünk vissza az APEH hivatalos lapjában megjelent törvényértelmezéshez, és erről haladéktalanul tájékoztassuk az adózókat.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me