FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Igen. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt héten Lezsák Sándor szervezésében Lakitelken egy háromnapos konferencia megrendezésére került sor, amelynek a címe: Az akadálymentes élet érdekében. Ezen a konferencián nagyon nagy érdeklődés mellett a megváltozott munkaképességű emberek részére szólt a tanácskozás munkahelyteremtésről, távmunkáról, akadálymentesítésről, esélyegyenlőségről.
Nos, a tanácskozás ideje alatt derült ki, hogy egy nagyon komoly probléma foglalkoztatja őket. 2002 után most, 2003-ban már a nyugdíjbiztosító intézet nem folyósítja a jövedelemigazolást a nyugdíjszerű ellátásban részesülők részére. Erre akkor döbbentek rá, amikor elmentek az egyébként szociális törvény által őket jogosan megillető kérelmek benyújtása céljából az önkormányzatokhoz, így például igényelni szerették volna a lakásfenntartási, méltányossági alapú közgyógyellátási és esetleg a mozgássérültek a közlekedési támogatást. Kiderült, hogy ezt az önkormányzatok megtagadják tőlük, minekután jövedelemigazolást kérnek; ez egyébként jogos, merthogy jövedelemfüggőek ezek a támogatási lehetőségek. Csakhogy a jövedelemigazolást nem kapták meg az idei évben először - eddig mindig megkapták - a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők.
Szeretném felhívni államtitkár úr figyelmét, hogy vannak olyan igénylési kitételek, amelyek jogvesztő határidejűek, így például a fogyatékkal élők esetében a mozgáskorlátozottak csak április 30-áig nyújthatják be ezt az igényt. Az önkormányzatok azt javasolják, hogy most mindenki egyénileg kezdeményezze a nyugdíjfolyósító intézettől ezen igazolások elküldését. Nagyon remélem, hogy ezt nem gondolják komolyan, és kérem önöket, államtitkár úr, hogy a felügyeletük alá tartozó Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál azonnal, határozati úton rendeljék el, hogy mindenki számára, a nyugdíjszerű ellátásban részesülők számára automatikusan küldjék ki a 2002. évi jövedelemigazolást, hogy a járandóságukat és az igénylésüket megtehessék ez évben.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me