SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület a területén fekvő Érmindszent, Ady Endre szülőfalujának felemelkedése, nagy költőnk örökségének méltó megbecsülése érdekében egy tervet készített elő. Ennek megvalósítása céljából 2002 februárjában a Széchenyi-tervhez kapcsolódóan pályázatot nyújtott be az egyházkerület egy egyházi irodalmi zarándokhely, termálfürdő és termálszálló létrehozása ügyében. A pályázatban megfogalmazott projektet elfogadták, és egyháztámogatás címén az előző kormány illetékes tárcája törvényesen meg is ítélte az egyházkerület számára a megpályázott 320 millió forint értékű összeget.
A 2002. évi kormányváltást követően szeptemberben Szalay István címzetes államtitkár úr arról biztosította az egyházkerületet személyes meghallgatás keretében, hogy az elnyert támogatással kapcsolatos megállapodást rövidesen aláírhatják a felek, és az érmindszenti egyházi művelődési létesítmény megépítésének semmi akadálya sincs. Ehhez képest hideg zuhanyként érte a Királyhágó-melléki Református Egyházkerületet, hogy Szabó Vilmos államtitkár úr 2003. január 21-én kelt levelében ezzel egészen ellentétes tájékoztatást adott, hogy tudniillik az érmindszenti tervet és annak 320 millió forintos finanszírozását másnak adták át.
Tisztelt Miniszter Úr! Mindezek után kérdezem öntől, milyen jogszabály teszi lehetővé, hogy egy támogatást nyert pályázatot átirányítsanak egy másik jogi személynek vagy netalán egy másik egyháznak. Milyen jogállam az, ahol ezt kormányzati szervek minden következmény nélkül megtehetik? Milyen kormányzat, illetve egyház- és nemzetpolitika az, amelynek egyházi illetékese még szeptemberben maximális támogatásáról biztosítja e rendkívül fontos határon túli magyar programot, és a szerződés megkötéséről beszél, majd ugyanennek a kormánynak egy másik hivatalos tényezője néhány hónap múlva tényként közli, hogy másnak, arra illetékteleneknek adták át a program lebonyolítását és finanszírozását?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me