PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az országos területrendezési tervről szóló törvényjavaslat részletes vitájában először a 13. § (5) bekezdéséhez benyújtott módosító javaslatom mellett szeretnék érvelni, amely az államtitkár úr által elmondott mind a négy szempontrendszernek megfelel, és mégsem kapott támogatást sem a bizottságban, sem a kormány képviselőjétől.
A módosítás lényege, hogy a nemzeti parkok a természetvédelmi törvényben előírt, rájuk vonatkozó szabályozással az országos ökológiai hálózat övezetének a részét kellene hogy képezzék. A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény rendelkezik a nemzeti parkokról és azok szabályozásáról. Ugyanakkor ez a törvény az egyik lényeges pontján fogyatékos, mivel a 28. § (6) bekezdésében a szakminiszter hatáskörében állapítja meg a nemzeti park létesítését.
(17.10)
Az Alkotmánybíróság 3/1997. (I. 22.) számú határozata indokolási részének megállapítása szerint amit a törvény elmulasztott, azt a miniszteri rendelet nem pótolhatja. A tulajdonviszonyokat is érintő területfelhasználási szabályozás jogkörében tehát nem elegendő egy miniszteri felhatalmazás, márpedig a természet védelméről szóló törvény a nemzeti park létesítését a szakminiszter hatáskörében állapította meg. Akkor még talán nem is tehetett mást, hiszen hiányzott hozzá a terület használatát átfogó szabályozás jogintézménye.
Ez a helyzet azonban most alapvetően megváltozik. Éppen e törvény következtében szükséges ezért, hogy a nemzeti parkok lehatárolása is itt történjen meg. A jelen törvényjavaslat 13. §, országos ökológiai hálózat kategóriáján belül erre lehetőség nyílik. Enélkül ugyanis félő, hogy a kellő védelem nem biztosítható, és a piaci igények a joghézagon belül előbb-utóbb maradandó károkat okozhatnak. Ha a módosító javaslat nem kerül elfogadásra, az alkotmányellenes helyzetet eredményez, mivel a nemzeti park a tulajdonhasználatot is szabályozza, és erre a miniszternek nincs hatásköre, ezt csak törvény állapíthatja meg. Az országos területrendezési terv jóváhagyása kedvező lehetőség ennek a problémának a megoldására.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az országos területrendezési terv lényeges eleme az ország fenntartható fejlődését szolgáló tevékenységnek. Túl ezen, az előbbi kimondottan környezeti tartalmán, maga a törvényjavaslat is bizonyítja az Antall József miniszterelnök úr által vezetett kormány döntésének a helyességét, amikor szorosan összekapcsolta a környezetvédelmet és a területfejlesztést egy egységes környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumban.
Amikor azonban e törvény céljait vizsgáljuk, hangsúlyoznunk kell a táji és ökológiai adottságok tényén túl a nemzeti vagyon ezen részeit. Ennek érdekében nyújtottam be a 31. §-hoz módosítási javaslatot. Eszerint az országos területrendezési tervben szükségessé vált korszerűsítési indítványt kétévenként az Országgyűlés elé kell terjeszteni. A megyei területrendezési tervet érintő és a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó korszerűsítő indítványt a területfejlesztési és területrendezési törvényben előírt egyeztetés alapján a szükségeshez képest kell előterjeszteni. Álláspontom szerint az eredeti javaslatban szereplő hétévenkénti felülvizsgálat nem alkalmas a reálproblémák kezelésére, sőt súlyosan alkotmánysértő válságot is előidézhet.
Amennyiben nem fogadják el a tisztelt képviselőtársaim a két évre benyújtott módosító indítványt, a mai napon kapcsolódó módosító indítványként négyéves módosításra tettem javaslatot. A területrendezés elemei ugyanis törvényi hatályra emelkedve csak törvénnyel módosíthatóak, tehát bármilyen új igény felmerülésénél törvénymódosításra van szükség. Ennek a szerzett lehetőségét teremti meg a módosító javaslat, amely voltaképpen kétévenkénti felülvizsgálatot jelent, ugyanakkor módot nyújt arra is, hogy a hatásvizsgálat elkészítésében jelenleg mutatkozó hiányt a törvény-előkészítés folyamatosan pótolhassa.
A helyi önkormányzatok egyenjogúságáról szóló alkotmányos kritérium, a hatáskörüket és működésüket meghatározó 1990. évi XCV. törvény, a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény, valamint az ezt értelmező 3/1997. számú alkotmánybírósági határozat alapján a helyi önkormányzatok egyenjogúságát nem sérti az, ha a megyei önkormányzat törvény által megszabott körben kötelező érvényű rendelkezést hoz a területhasználatról. Ennek keretében azonban figyelembe kell venni a méltányos érdeket, és ennek érvényesítését egyeztetési kötelezettség írja elő, elmulasztása pedig az említett alkotmánybírósági határozat szerint automatikusan jogvesztő hatályú. A megyei területrendezési tervek ilyen módon folyamatosnak tekinthető felülvizsgálata azért szükséges, mert nélküle számos területfelhasználási probléma alkotmányosan kezelhetetlenné válna, a törvénybe a helyzet egyértelművé tétele érdekében szükséges beemelni.
Tisztelt Képviselőtársaim! (Az elnök a csengő megkocogtatásával a hozzászólási idő leteltét jelzi.) Ezért kérem a tisztelt miniszter urat és képviselőtársaimat, hogy gondolják át szakmai javaslataimat és érveléseimet az országos területrendezési tervhez benyújtott módosító javaslataink elbírálásakor.
Köszönöm a szót. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me