GYAPAY ZOLTÁN

Full text search

GYAPAY ZOLTÁN
GYAPAY ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Veszprém megye 5. számú választókörzetének országgyűlési képviselőjeként közelítettem meg a törvénytervezetet, tanulmányoztam, és ennek megfelelően nyújtottam be módosító javaslatokat is.
Némelyik módosító javaslatom igazából egyetértésre talált rögtön a kormány elképzeléseivel - ezt tisztelettel köszönöm, hiszen a bizottsági tárgyalásokon úgy nyilatkoztak, hogy ezek támogathatók -, a többségük viszont sajnos nem.
(19.10)
Itt kérem államtitkár úr, az előterjesztő és képviselőtársaim, majd az Országgyűlés támogatását.
Kezdjük azokkal a témákkal, amikben egyetértettünk a kormánnyal a javaslataim alapján. Egyetemi tanárom, Dux Erik szerint az tud igazán, aki hátulról is tud. Ő a matematikatételek bizonyítási eljárására gondolt, de talán egy törvénytervezet vizsgálatánál is beválik ez a módszer. Hátul, azaz az 1/7-es számú mellékletben - amely az országos kerékpárút-törzshálózat elemeit rögzíti - gyönyörűen szerepelnek a Duna menti kerékpárút elkészült és a továbbiakban elkészülendő szakaszai, illetve a Balaton körüli kerékpárút. Ami hiányzott, az a kettőt összekötő nyomvonal. Én javaslatot tettem módosító javaslatomban egy győr-zirc-veszprém-balatonalmádi nyomvonalra, amely egy néhány évvel ezelőtti, a Gazdasági Minisztérium által készített tanulmányterv egyik nyomvonalát tükrözi. Akkor is a leglogikusabb nyomvonalnak tűnt, és ezt javasolták elfogadásra. De azóta elkészült Balatonalmáditól Veszprém északi-északkeleti részéig, Kádártáig a kerékpárút-hálózat, így gyakorlatilag a legjobb, legrövidebb és legegyszerűbb, legolcsóbban elkészíthető kerékpárútszakasz, amely egyrészt az idegenforgalom óriási jelentőségű lehetőségét adja meg nemcsak Veszprém megyének, nemcsak a Balatonnak és a Bakonynak - hiszen a falusi turizmus egyre inkább jelen van a Bakonyban is -, de országos jelentőségű kerékpárútelemről van szó. Nagyon szépen köszönöm az előterjesztő támogatását, bizonyára az Országgyűlés is el fogja fogadni.
A másik, amiben már eleve egyetértettünk a törvénytervezet tanulmányozása során: Várpalota mint térségközpont. Várpalota és térségének vizsgálatánál örömmel nyugtáztam, hogy a 8-as számú főútvonal keleti szakasza, amely Veszprémet és Székesfehérvárt köti össze, az eddigi elképzeléseknek megfelelően most már M80-as, jelenleg is gyorsforgalmú szinte végig, de a későbbiekben autópályává fejlesztendő gyorsforgalmi út lesz. Ezt örömmel tapasztaltam azért is, hiszen egy másik táblázatban lehet látni azokat a települési elkerülő útszakaszokat, amelyek főútvonalakat, de nem gyorsforgalmi útvonalak elkerülő szakaszait tartalmazza.
Az említett Veszprém-Székesfehérvár szakaszon most már egyedül Várpalota város megkerülő szakasza hiányzik. Csór megkerülő útja már bent van a döntésekben, és 2005-ös befejezési határidővel - ha jól tudom - a terület kisajátítása, a tervek és engedélyezések rendben vannak. A mai napon kaptam kézhez kérésemre a Veszprém Megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság igazgatójának a levelét, amelyben rögzíti, hogy Várpalota megkerülő útjának nyomvonala idén a harmadik negyedévben pontosításra kerül, meghatározható, és utána a beruházás indítása az engedélyezési eljárás függvényében legkorábban 2005-ben várható és megindítható. Úgyhogy Várpalota térségét és magát Várpalotát én a területrendezési törvény szempontjából rendben találom. Ha lehet üzenni az Országgyűlésből a vállalkozóknak, a befektetőknek, akkor jelzem, hogy például Várpalota két ipari parkjában most vegyenek területet, amíg el nem készül végig Veszprém és Székesfehérvár között az M8-as, hiszen akkor az ingatlanárak, a befektetések hajlandósága nagymértékben meg fog ugrani.
Köszönöm szépen a figyelmet. A továbbiakban egy másik ötperces keretében még hozzászólnék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me