PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A törvényjavaslat módosításaként az országos műszaki infrastruktúra-hálózat tervezett elemeivel kapcsolatban környezeti, társadalmi és gazdasági hatásvizsgálat elkészítését és az ennek alapján szükséges törvénymódosítás előterjesztését javasoltam a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőjeként.
A hatásvizsgálat előkészítését előírta a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény, azonban ez idáig a szükséges vizsgálatok nem készültek el. A felülvizsgálat pótlására lehetőséget nyújt a jelen törvényjavaslat 31. §-ához benyújtott módosító indítványunk, amely folyamatossá teszi a törvény kiegészítését. Ennek az eljárási rendnek az alapján az előírt vizsgálatokkal rendelkező fejlesztő elemeket az Országgyűlés folyamatosan törvénybe iktathatja.
Kezdeményeztem a kormány felhatalmazását arra, hogy rendeletben szabályozza a területhasználat módosításának, a kártalanításnak és jogorvoslatának a rendjét. A hatályos törvények ezeket ugyan nagyrészt tartalmazzák, de csak nehezen áttekinthető módon, ami lelassítja az eljárásokat, és lehetőséget teremt jogsértő helyzetek kialakítására is. Egy erre vonatkozó kormányrendelet a problémát megfelelően megoldhatja.
További módosításként javasoltam a természet védelméről szóló törvény 28. § (6) bekezdésének törlését, mivel álláspontom szerint ezt a feladatot a hatályban lévő országos területrendezési tervről szóló törvény veszi át. Kérem a tisztelt miniszter urat és képviselőtársaimat, hogy gondolják át szakmai javaslatainkat és érveléseinket az országos területrendezési tervhez benyújtott módosító javaslataink elbírálása során.
Felszólalásom végén szeretném kiemelni, hogy a Magyar Demokrata Fórum képviselői által benyújtott módosító javaslatok a mai vita elején az államtitkár úr által elmondott mind a négy szempontnak megfelelnek. Ezért bízom benne, hogy a módosító javaslatok szavazása során végül is többségi támogatást kapnak.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me