DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Nem hiszem, hogy a kormány előtt rejtve maradt volna, hogy a magyar munkaerő versenyképessége romlott. A magyar munkaerő versenyképessége az elmúlt években romlott, köszönhető ez bizony a minimálbér megemelkedésének, ami természetesen nem baj - mármint a minimálbér megemelése -, csak ennek az a következménye, hogy hiába alacsonyabb még mindig, mint az európai minimális minimálbér, azért ez két és félszeres emelkedés. Ráadásul a kormány nem volt hajlandó lemondani arról a sápról sem, amit ő maga húzott mindebből a minimálbér-emelkedésből. Emiatt bizony romlott a versenyképesség.
Romlott a versenyképesség a forint megerősödése miatt, hiszen ezt a megemelt minimálbért is magasabb dollár-forint árfolyamon kellett megvásárolni, mint korábban. Ez is hozzátartozott.
Való igaz, hogy az inflációs folyamatok az elmúlt esztendőben kedvezőtlenül alakultak. Erre - mit tesz isten? - a jegybank elnöke történetesen pont májusban figyelt fel, és májusban tette meg azokat az intézkedéseket, amelyek erőteljesen fölértékelték a forintot, és tovább rontották a magyar munkaerő versenyképességét. (Zaj a Fidesz padsoraiban.)
Lehetséges az, hogy az előző esztendőben nőtt a munkanélküliség, tisztelt képviselőtársaim, a statisztikai adatok kérlelhetetlen dolgok; de ugyanolyan kérlelhetetlenek azok a statisztikai adatok is, amelyek azt mondják, hogy emellett a foglalkoztatottság is növekedett.
Az pedig, hogy az elmúlt év során milyen gazdasági folyamatok indultak el, és ezek munkanélküliség-növekedéshez vezettek, ez bizony, tisztelt képviselőtársaim, még az önök által jóváhagyott kétéves költségvetés által determinált gazdasági környezet következménye. Ezeket a gazdasági következményeket igyekezett elhárítani az a költségvetés-módosítás, amelyet - szeretném felhívni a figyelmüket - önök is megszavaztak.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me