BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A fogyatékossággal élő embereknek egy sajátos problémákkal küszködő csoportja az a körülbelül 40 ezer fő, akik sötétségben élik le az életüket. Régi, már sokszor megfogalmazott kérésük, hogy kapjanak társadalombiztosítási támogatást azokra a gyógyászati segédeszközökre, amelyek használata, ha csak parányival is, de könnyebbé tudná tenni életüket.
Nemrég a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetségének elnöke szólt erről a kérdésről az egészségügyi bizottság által szervezett parlamenti nyílt napon.
Míg egy közönséges mérleg bárki számára megvehető 6-8, legfeljebb 10 ezer forintért, addig a beszélő mérleg 19 ezer forintba kerül. A vak ember számára fontos beszélő vérnyomásmérő is több mint kétszer annyiba kerül, mint az, amelyiknek nincs ilyen speciális funkciója. De még a nélkülözhetetlen fehér botra sem jár társadalombiztosítási támogatás, ha a hároméves kihordási időn belül válik használhatatlanná.
A vak emberek nem plusztámogatást kérnek a társadalombiztosítástól, csak azt a különbözetet, amivel nekik nehezebb az életük. Mindezek alapján a következő kérdést szeretném feltenni államtitkár úrnak: mikor teljesíti végre a tárca a vak emberek kérését?
Tisztelettel várom a válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me