KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön az interpelláció címében valótlanságot állított. Ugyanis azt állítja a címben, hogy a miniszter, azaz Kovács László, tehát én magamhoz rendeltem a független magyar bíróságot. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van!) No, nézzük meg akkor, mi történt a valóságban! És ezt ön sem tagadja, hiszen az interpelláció szövegében azért erre utal.
A valóság az, hogy én alapos okkal előzetesen kimentettem magam a megjelenés alól, ugyanis abban az időpontban kormányülés volt, és azon nekem napirendi pontom szerepelt, ezért kértem a bíróságot, nem magamhoz rendeltem, kértem, hogy egy másik időpontban vagy pedig a hivatalomban kerüljön sor erre a meghallgatásra. (Zaj.) Egy pillanatig nem gondoltam arra, hogy a bíróság majd testületileg kiszáll, de képviselő úr, aki velem ellentétben jogász, pontosan tudja, van arra lehetőség, hogy egyvalaki megjelenik és, mondjuk, egy jegyzőkönyvet vesz fel a tanúvallomásról. (Zaj. - Németh Zsolt: Ilyen nincs! Ilyen lehetőség nincs!)
Vagyis képviselő úr egy valótlan tényt állít, illetve egy valós tényt tüntet fel hamis beállításban. Idézi a polgári perrendtartást, és azt mondja, hogy kizárólag életkor, betegség vagy testi fogyatékosság miatt lehet ilyen kérést előterjeszteni. Ha figyelmesen elolvassa a szöveget, kiderül, hogy: vagy más ok miatt. Tehát nem zárja ki a törvény ezt a lehetőséget. Én úgy gondoltam, hogy ez a más ok az, ha kormányülésre kell mennem, azon kell részt venni.
Tételezzük föl, tisztelt képviselő úr, hogy, mondjuk, ugyanez a bíróság ma 14 órára idéz be, és akkor két választási lehetőségem van. (Zaj.) Nem válaszolok az ön interpellációjára, és akkor ön azt mondja, hogy én bokros teendőimre hivatkozva nem vagyok itt a parlamentben (Közbeszólás a Fidesz soraiból: És az államtitkár?), ahol kötelező lenne megjelennem, vagy itt vagyok, és akkor nehezen tudok a bíróságon eleget tenni… (Zaj. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mondjon le! - Derültség.)
Tisztelt Elnök Úr! Szeretném megkérdezni, hogy bevezettük-e már a kollektív interpelláció intézményét, hogy az egész Fidesz-frakció egyszerre beszél az interpelláció közben. (Taps az MSZP soraiban.) Nos tehát, tisztelt képviselő úr, azt hiszem, ez a példa érzékelteti, hogy amit ön csinál, az enyhén szólva nem tisztességes eljárás, hiszen vannak olyan esetek, amikor én vagy itt vagyok, vagy ott vagyok. (Derültség és közbeszólások a Fidesz soraiból.) Ebben az esetben kíváncsi lennék, ha a viszontválaszában szólna arról, hogy melyiket tekintené bokros teendőim miatti mulasztásnak, ha az ön interpellációjára nem válaszolok, vagy ha a bírósági idézésnek teszek eleget.
Nos, a kérdéseivel kapcsolatban: igen, komolyan gondoltam azt, hogy a bíróság megvizsgálja a kérelmemet, és azt vagy elfogadja, vagy elutasítja. Az történt, hogy egy másik időpontot tűzött ki a meghallgatásomra. Azt gondolom, hogy ez így rendben is van. Azt kérdezi, ismerem-e a tanúvallomási kötelezettséget. Igen, olyannyira, hogy erre hivatkoztam is a levelemben, hogy eleget kívánok tenni a kötelezettségemnek, csak nem abban az időpontban, hanem egy másik időpontban. Azt is kérdezi, hogy milyen terveim vannak avval a jogász munkatársammal, aki ezt a tanácsot nekem adta. Meg fogom kérdezni tőle, hogy szabad idejében nem lenne-e kedve önnek tanácsot adni, hogy hogyan kell egy interpellációt megfogalmazni. (Derültség és taps az MSZP soraiban. - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
És végül szeretném, ha a viszontválaszában utalna arra, hogy egy bírósági perirat hogy került vajon a Magyar Nemzet újságíróihoz (Közbeszólások az MSZP soraiból: Így van!), hogy került ez be egy napilapba, amire ön ilyen bátran hivatkozik. (Tállai András: Úgy, ahogy Kellerhez! - Zaj.) - mert ezt is érdekes lenne tudni.
Köszönöm szépen. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me