FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonyára önök is emlékeznek rá: 2001-2002 telén egy rendkívül súlyos téli fagykár okozott nagyon nagy károkat gazdálkodóknál, különösen a sík vidéki növénytermesztőknél, szőlő, gyümölcsösök esetében.
A polgári kormány azonnal érezte a helyzet súlyát, és kormányzása utolsó időszakában elrendelte, hogy ezen fagykárt szenvedett gazdáknak segítséget kell nyújtani. Természetesen a végrehajtás már a Medgyessy-kormányra maradt.
(15.20)
Ne firtassuk, hogy először mit ígértek, aztán hogyan teljesült, végül is valamilyen szinten teljesült a fagykárelhárítás, persze nem 2002-ben, mint ahogy ígérték, hanem 2003 elején jöttek meg a második körű kifizetési támogatások. Azonban úgy néz ki, a sors megismételte önmagát, mert 2003. január 8-án, 9-én, 12-én, 13-án, majd ezt követőleg február 9-én, 13-án, 14-én, 18-án mínusz 20 Celsiusnál is hidegebb volt, ami szakemberek számára egyértelmű jelzés: igen nagy lesz a pusztítás újra a szőlőkben, gyümölcsösökben, tehát itt az ideje, hogy gondolkozzunk el azon, hogyan lehetne a kárt szenvedett gazdákon segíteni, főleg annak tükrében, hogy immár ez lesz a második év, amikor igen komoly bevételkiesés lesz. Az európai uniós csatlakozásnak egyik sarkalatos része volt, hogy ne pusztítsuk tovább ültetvényeinket, szőlő-gyümölcs területeinket, mentsük meg azt, de ha folyamatos veszteség éri a gazdákat, tartok tőle, hogy a folyamatos kivágás elé fog nézni sok-sok termelő.
Kérdezem államtitkár urat: a tavalyihoz hasonlóan, sőt annál nagyobb mértékben tervezik-e a téli fagykár miatti veszteség pótlását, annak támogatását?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me