CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az atipikus foglalkoztatási formák, köztük a részmunkaidős foglalkoztatás, munkaerő-kölcsönzés elterjedésének elősegítését a kormány kiemelt feladatnak tekinti. Ez a kérdés-válasz műfaj csak tartalomjegyzéket tesz lehetővé, hogy elmondjam, hogy az elmúlt kilenc hónapban a kormány kezdeményezést tett az alkalmi munkavállalás közterheinek csökkentésére, ennek hatásáról egy későbbi alkalommal egy kérdésre adandó válaszban részletesen szólok.
Több mint 1300 új munkahelyet hozott létre egy távmunkapályázattal; a tranzitfoglalkoztatást az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány keretében támogatja, megkezdte az önfoglalkoztatási új forma szabályozását, kialakítását, és természetszerűleg mind a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó javaslattal, mind az alsóbb szintű jogszabályokkal elő kívánja segíteni a részmunkaidős foglalkoztatás terjedését is.
Magyarországon a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya mintegy 7 százalék, ami jelentősen elmarad az Európai Unió 17 százalékos átlagától. A részmunkaidős foglalkoztatásban nagy a kihasználatlan, a foglalkoztatás bővítése érdekében mozgósítható tartalék, amit megfelelő jogi környezet kialakításával, a szükséges jogszabályok módosításával szeretnénk kiaknázni. Ismeretes a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó törvényjavaslat, amely a 97/81-es EK-irányelv átvételével a hátrányos megkülönböztetés tilalmát kiterjeszti a részmunkaidőben foglalkoztatottakra is. A kormány döntött arról, hogy további jogszabály-módosításokkal áttekinti a részmunkaidős foglalkoztatás ösztönzését.
Ezenkívül, ami a munkaerő-kölcsönzést illeti, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány kifejezetten ilyen típusú programokkal kívánja segíteni ennek elterjedését. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me