DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Hát igen, ez egy szokásos fideszes gyakorlat, hogy kérdőjelet tesznek (Moraj a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Tessék válaszolni!) bizonyos - nevezzük így - ostoba állítások mögé, és úgy próbálják beállítani, mintha ez lenne valamiféle igazság.
Kérem tisztelettel, a képviselő úrnak szeretném elmondani, hogy ilyen alapon én is mondhatnám azt, hogy a Fidesznek például esze ágában nem volt az Európai Unióhoz csatlakozni, vagy volt-e esze ágában csatlakozni az Európai Unióhoz, mert ha igen, akkor példának okáért az intézményrendszer kiépítését nem hagyta volna nullponton maga után az új kormánynak, hanem már valamit csinált is volna benne. Ez nem történt - igaz, cserébe elsorvasztotta a kamarai állapotokat.
Szeretném elmondani, hogy az Európai Unióban, főleg azoknak a hozzánk közel álló és legfejlettebb országaiban szinte mindenütt kötelező az agrárkamarai tagság, és szinte mindenütt ezek a kötelező tagságon nyugvó kamarák látták el az EU-felkészítéssel kapcsolatos feladatokat.
Egyébként, hogy önök mennyire nem kedvelik a kamarákat, szívük joga. Azért szeretném, ha a nyilvánosság megtudná, hogy ki az az Agrárkamara. A magyar árutermelés közel kétharmadát az Agrárkamara tagjai állítják elő. Az elmúlt egy évben 9,5 ezerről 11,5 ezerre növekedett a számuk. A tagság egyharmada őstermelő, egyharmada egyéni vállalkozó és csak egyharmada jogi személyiségű szervezet. Tehát ez egy elég legitim színtársulat.
Ezzel együtt - szeretném elmondani - hatósági feladatot nem kívánunk a kamarára bízni, noha köztestületi jellegénél fogva bizonyos közfeladatokkal való felszerelés a kormányprogramban is megtalálható, tehát ezt olyan nagyon nem kell azért kikérdezni.
Ezen túlmenően pedig, amit ön mondott, hogy a falugazdász-hálózatot át akarjuk játszani a kamaráknak, kérem tisztelettel, eszünk ágában sincs. Ez az önök kitalálmánya, önök terjesztik ezt lépten-nyomon mindenfelé. Tisztelettel jelentem önnek és másnak, az ország nyilvánosságának, hogy eszünk ágában nincs a falugazdász-hálózatot bárhova is kiadni.
Ezen túlmenően jelezte, hogy bizonyos átcsoportosítások szóba jöhetnek-e. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A válaszom: igen, szóba jöhetnek, önkéntes alapon.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me