TÓTH IMRE

Full text search

TÓTH IMRE
TÓTH IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Hazánk európai uniós csatlakozása szükségessé teszi, hogy 2004. január 1-jéig kialakításra kerüljön az az intézményrendszer, mely alkalmas lesz a közös agrárpolitika működtetéséből adódó feladatok végrehajtására, a közösségi követelmények teljesítésére.
Ismereteink szerint ilyen hatósági feladatok delegálásával kistafírozva önök ismételten a magyar gazdálkodókra, agrárvállalkozókra akarják erőltetni azt a Magyar Agrárkamarát, mely korábbi működése során elhíresült azzal, hogy nem az ágazatot, nem a gazdálkodókat, a mezőgazdasági vállalkozókat képviselte szektorsemlegesen, hanem csak egy szűk nagyüzemi lobbicsoportot. A kötelező tagságból befolyt bevételek szűk lobbiérdekeket szolgáltak.
Ezért kérdezem a miniszter úr helyett az államtitkár úrtól: tervezik-e direkt vagy indirekt módon a kötelező kamarai tagság ismételt kikényszerítését az agrárágazatban? Milyen hatósági feladatok átadását tervezik a Magyar Agrárkamara felé a közvetlen kifizetésekkel és más közösségi forrásokkal kapcsolatos pályázati kérelmekkel kapcsolatban? Továbbá milyen egyéb, a pályázathoz kapcsolódó feladatokat kívánnak a Magyar Agrárkamarával elvégeztetni, és ezen feladatok végzése egy szervezeten belül mennyire összeférhetetlen az EU szabályaival? Egyébként az Európai Unió szakértői mennyire tartják elfogadhatónak az Agrárkamara szerepvállalását az agrárirányítási rendszerben? A megyei FVM-hivatalokból milyen törvényi felhatalmazással, mikortól, milyen feladatok és mekkora létszám átcsoportosítását tervezik a Magyar Agrárkamarához? Tervezik-e és mikortól a falugazdász-hálózat ismételt átjátszását a Magyar Agrárkamarához, és ennek a lépésnek mik a racionális szakmai, költségvetési indokai? Csak nem az, hogy az Agrárkamara egykori vezetője most az FVM közigazgatási államtitkára?
Kérdezem tehát az államtitkár urat: folyamatban van az Agrárkamara restaurációja? Ismételten kényszer lesz az agrárkamarai tagság (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és kamarai gazdajegyzők lesznek a falugazdászok helyett?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me