DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A földgázellátás a mai modern gazdaság és háztartás működésének nélkülözhetetlen feltétele. Ennek a fontosságát mi sem érzékelteti jobban, mint az, hogy hazánk energiafogyasztásának 44 százaléka származik a földgázból. Ez az arány nemzetközi összehasonlításban is magas, az EU-tagállamok átlagához viszonyítva pedig annak a kétszerese.
Az ország földgázfelhasználásának mintegy 30 százalékát a háztartási fogyasztók teszik ki, mivel a hazai háztartások több mint 70 százaléka veszi igénybe ezt az energiaforrást. A mostani szabályozás fő célja a köztársaság polgárainak, a köztársaság vállalkozásainak biztonságos, kiszámítható, ellenőrizhető áron történő gázellátásának elősegítése. Ennek ma a gázpiac újraszabályozása és a gázpiac fokozatos és ellenőrizhető megnyitása a feltétele.
A piacnyitás a polgárok pénztárcáját kétszer is érinti. Ezért a GKM átfogó piacszabályozási, ezen belül hatósági árkoncepciójának a jegyében olyan rendszert dolgoztunk ki, amely többszörösen védi a köztársaság polgárait. A modern, eurokonform árszabályozás megvédi a polgárokat mint fogyasztókat a nagy társaságok indokolatlan áremeléseitől. A rendszer átlátható piaci alapra helyezése és az egyes üzleti területek szétválasztása, valamint az új, kedvezményes lakossági gázellátási rendszer pedig pontosan nyomon követhetővé teszi a szociális támogatásra adott adóforintok útját, ezzel is védi a köztársaság polgárait mint adófizetőket. Az elvünk tehát a kettős védelem: védeni a polgárokat mint fogyasztókat, védeni a polgárokat mint adófizetőket.
A törvényjavaslat szerint a nagyobb termelő vállalkozások a földgázszükségletüket a jövőben a versenypiacon vásárolhatják meg, a tapasztalatok szerint alacsonyabb áron. Ez előmozdítja a vállalkozások versenyképességét, lehetővé teszi a növekedésüket, természetesen ezzel is hozzájárul a munkahelyek megtartásához, új munkahelyek létrehozásához.
Az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslat megalkotását többek között a jogharmonizációs kötelezettségünk teljesítése is szükségessé tette. A kormány ugyanis az Európai Unió felé vállalta, hogy energetikai jogszabályainkat a csatlakozásunkig harmonizálja. Ezek közül az egyik jelentős terület a földgázipari szabályozás, amelynek a közösségi energiajoghoz közelítését a most beterjesztett javaslat tartalmazza.
Az 1998-ban az Unió által elfogadott 98/30. számú EK-irányelv szerint az Európai Unió tagállamai legalább az irányelv szerint meghatározott ütemű és mértékű piacnyitást kötelesek végrehajtani. Éppen mert a gázellátás szabályozása sokféle - termelői, kereskedelmi, fogyasztói - érdeket érint, amelyeket a törvény kidolgozása során igyekeztünk feltárni, ezért ez a javaslat sokféle érdeket harmonizál. Az előkészítést széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg, ebben a szakmai tudományos szervezetek képviselői mellett részt vettek a fogyasztói, az energetikai munkavállalói érdekképviseletek is. A műhelymunkába bevontuk a gázértékesítő érintett gázszolgáltatók és erőművek képviselőit, sőt a fogyasztók, a lakosság képviselői is részt vettek ebben. A hasznosítható javaslatokat beépítettük a szabályozás tervezetébe.
A törvényjavaslatunk a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gazdaságfilozófiájának három elemére épül: a megkülönböztetésmentes hozzáférés elvére, az átláthatóságra és a tisztességes verseny pártolására. A piacnyitás érdekében a szabályozásban biztosítani kell, hogy a földgázpiac szereplői azonos feltételekkel, diszkriminációmentesen férjenek hozzá a földgázrendszerekhez. Az átláthatóság a kereszttámogatások és az egyéb versenytorzítások elkerülése érdekében azt szolgálja, hogy elvégezzük az integrált földgázipari vállalkozások tevékenységeinek számviteli, illetőleg jogi szétválasztását, és megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy a kizárólagos jogosultsággal rendelkező földgázipari vállalkozások megkülönböztetésmentesen működjenek. Végül, a versenypártolás jegyében azt szeretnénk, hogy alakuljon ki olyan verseny a gázpiacon, ami hosszú távon a költségek csökkenéséhez, Magyarország versenyképességének növeléséhez, új ipari munkahelyek keletkezéséhez vezet, és a fogyasztókat megvédi az indokolatlan emelésektől.
Annak érdekében, hogy a felsorolt elemek a jogrendszerünkbe beépüljenek, szükségessé vált a hazai földgázszolgáltatás struktúrájának teljes átalakítása, a belső földgázpiac újraszabályozása. Azért volt szükséges új törvényt alkotni, mert ezt a komoly feladatot úgy akartuk megoldani, hogy közben az elsődleges cél, a fogyasztók, az állampolgárok biztonságos, megfelelő minőségű, gazdaságos földgázellátásának biztosítása, a közüzemi szolgáltatás fogyasztóbarát szempontú reformja is megvalósuljon. Ennek megfelelően az új szabályozás leglényegesebb elemei a következők.
A törvény hatálybalépését követően a korábbi gázipari monopóliumok megszűnnek. Az új szabályozás leválasztja a földgáz-kereskedelmet a földgázrendszer használatától. A gázipari tevékenységek, úgymint a földgáz behozatala, a belföldi gázkereskedelem, az úgynevezett feljogosított fogyasztók vonatkozásában, valamint vezetékek és gáztárolók létesítése a jövőben már nem kizárólagosságon alapuló tevékenység lesz, hanem bárki végezheti ezeket engedély birtokában.
A fogyasztók ellátása a teljes versenypiac kialakulása után piaci alapokon történhet. A törvényjavaslat alapján a földgáztárolók, a szállító- és elosztóvezetékek tulajdonosai kötelesek az általuk üzemeltetett rendszerhez való hozzáférést szabad hozzáférésként, hatósági áron biztosítani.
A törvényjavaslat értelmében 2004. január 1-jétől az erőművek és az 500 köbméter/óra teljesítmény felett gázt vételező fogyasztók válhatnak feljogosítottá. Ez 41,3 százalékos mértékű piacnyitásnak felel meg, ezzel teljesítjük az Európai Unió 2004. év elején érvényes előírásait és a korábbi kormányok vállalásait. A későbbiekre vonatkozóan a kormány rendeletben határozza majd meg a további piacnyitás mértékét, amely alkalmazkodik mint tagország számára az irányadó közösségi jog előírásaihoz.
Az Európai Unió Bizottsága és Tanácsa által az Európai Parlamenthez beterjesztett új irányelvtervezet értelmében az Európai Unió tagállamaiban a nem háztartási energiapiac teljes megnyitására 2004. július 1-jével kerül sor, a háztartások esetében pedig 2007. július 1-jétől választhatnak szabadon beszerzési forrást.
A törvényjavaslat a versenypiac mellett továbbra is támogatja, hogy maradjon meg az úgynevezett közüzemi gázellátás. Ennek az intézkedésnek az az indítéka, hogy azok a fogyasztók, akik bármely okból nem tudnának érvényesülni a szabadpiacon, továbbra is biztonságos, garantált és szabályozott módon vételezhessenek földgázt. Ennek keretében a fogyasztók ellátása hatósági áron történik. Az erre feljogosított fogyasztók a szabadpiacon szerezhetik be a földgázszükségletüket, de ők is dönthetnek úgy, hogy az előbb említett úgynevezett közüzemi piacon maradnak, tehát ahol hatósági árszabályozás garantálja a hozzáférést az energiához.
(9.50)
Sőt, arról is gondoskodtunk, hogy azok a fogyasztók, akik kiléptek a szabadpiacra, bizonyos feltételek teljesítése mellett visszaléphetnek a közüzemi ellátásba is.
A javaslat lehetőséget biztosít úgynevezett célvezetékek építésére azokban az esetekben, amikor a vezetékrendszer tulajdonosa a fogyasztó hozzáférési igényét visszautasította. Az Energia Hivatal a kormány rendeletében meghatározott elvek alapján hagyja jóvá a célvezeték-építéseket, így megakadályozható, hogy olyan vezetékek jöjjenek létre, amelyek hatására a közcélú vezetékek kapacitáskihasználása annyira lecsökkenne, hogy ennek meg kellene jelennie az általuk ellátott fogyasztók felé szolgáltatott gáz áremelésében is. Tekintettel a földgázellátás társadalmi és gazdasági jelentőségére, biztosítani kell a törvényben azt is, hogy a kormányzat lehetőséget kapjon a piac ellenőrzésére. Ezt is figyelembe véve kerültek megerősítésre és kibővítésre a Magyar Energia Hivatalnak a törvényben deklarált jogosítványai. A törvényjavaslat szerint a piac- és rendszerfelügyeleti tevékenységeket is a hivatalnak kell ellátnia, és ki kell terjeszteni a fogyasztóvédelmi funkciót.
A lakosság és a közellátás érdekeit szolgálja az a rendelkezés is, amely azt mondja ki, hogy energiaellátási válsághelyzet esetén a Magyar Energia Hivatal a versenypiac működését ideiglenesen felfüggesztheti. Ezzel is a közigazgatási vagy politikai beavatkozás helyett a közérdek mérlegelésére leginkább képes független Magyar Energia Hivatal státusát erősítjük. A törvényjavaslat fő szabályként előírja, hogy az egyes gázipari tevékenységeket külön jogi személyek végezhetik. Ez a szabályozás ugyan ma szigorúbb, mint az Európai Unió jelenlegi előírása, amely csak számviteli szétválasztást ír elő. Mégis azért választottuk ezt a megoldást, mert a gázipar tevékenysége jogi szétválasztás esetén átláthatóbbá válik, amely versenyszempontok miatt mindenképpen előnyösebb helyzetet teremt. Emellett számítunk arra is, hogy az Európai Unióban az előkészületben álló szabályozás ezt az irányt jelöli ki.
A törvényjavaslat a szétválasztási fő szabály alól azonban kivételeket is megfogalmaz, részben gyakorlati, részben fogyasztóvédelmi szempontoktól vezérelve, amely esetekben az engedéllyel rendelkező, azaz az engedélyes többféle tevékenységre jogosító engedéllyel is rendelkezhet. A javaslat szerint tulajdonosi korlátozások is lehetségesek, amelyeket az Unióhoz történő csatlakozásunk időpontjában ugyan hatályon kívül helyezünk, mivel akkorra sértenék a tőke szabad áramlásának elvét, de ezzel tudjuk ma azt korlátozni, hogy kialakuljon tulajdonosi koncentráció a piacon, a piac felett.
Az Európai Unió előírásainak megfelelően a versenypiacon működő vállalkozásoknak a földgázt piaci áron kell megvásárolniuk. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg kedvezményezett fogyasztói körben levő, 500 köbméter/óra alatti teljesítményt lekötő fogyasztók számára emelkedik a földgáz ára. A földgáziparban tevékenykedő vállalkozások a piaci verseny következtében rákényszerülnek hatékonyságuk javítására, ami a gázellátás költségeit csökkentheti.
A kormányzat a lakossági fogyasztók esetében a gázárak emelkedését kedvezményes gázellátási rendszer kidolgozásával csillapítja. Ennek alapja a következő: a hazai kitermelésű földgáz is versenysemleges, piackonform módon, import áron kerül értékelésre, a kitermelés indokolt költsége és az értékesítési ár közötti többletet az állam a törvényben szabályozott módon elvonja, így a kedvezőbb költséggel kitermelhető hazai földgázvagyon árelőnyét a lakossági fogyasztók javára érvényesíti. Tekintettel arra, hogy a föld alatti magyar gázvagyon a köztársaság elidegeníthetetlen tulajdona, annak hasznaiból a fogyasztóknak, az államnak és a kitermelőnek is részesednie kell. Így a törvény rendelkezései lehetővé teszik azt, hogy ezentúl a hazai gázvagyon árelőnyéből fakadó járadékot teljes mértékben a rászoruló fogyasztók támogatására fordítsuk, a kitermelőnél a kitermelés normál profitja maradjon, amely után az állam adót szed. Figyelembe véve a földgáz súlyát a fogyasztói kosárban, a földgázárak minden 1 százalékos változása, a közvetett hatásokat is figyelembe véve a fogyasztói árszínvonalat mintegy 0,3 ezrelékkel módosítja.
Ehhez szeretném hozzátenni azt, hogy ennek a törvényben meghatározott rendszernek az alapján a kormány a május 15-ére tervezett földgázáremelés hatásait a fűtési szezontól, tehát október 1-jétől indulóan mérsékelni fogja. A mérséklés alapján, amelyben közös javaslat született, úgynevezett tömbtarifarendszert fogunk fölhasználni, így a legrászorultabb, legszerényebb, de átlagos fogyasztású háztartások esetében, akik évente 1500 köbméter gázt használnak föl, a 12 százalékos háztartási lakossági gázáremelés helyett 6 százalékos lesz az emelés mértéke. Az ennél már valamivel többet felhasználó háztartásoknál, akik 1500 és 3000 köbméter közötti felhasználással, fogyasztással élnek, a 12 százalékos áremelés helyett 8 százalékos lesz az áremelés mértéke. A 3000 köbméter feletti, többnyire már luxusnak tekinthető házak, háztartások esetében a fogyasztás mértékét és a fogyasztói árakat ez az új szabályozási rendszer nem enyhíti, ezzel is szolgál két célt: a takarékosabb felhasználást és azt, hogy a fogyasztók, a lakosság döntő többségénél, 90 százalékuknál az infláció mértékéhez közeli maradjon vagy azzal azonos maradhasson az áremelés mértéke.
Tisztelt Országgyűlés! A hatósági árak az elmúlt években nem fedezték, szándékosan nem fedezték a földgázellátás indokolt költségeit. Ennek hatását elsősorban a gázinfrastruktúra leromlott állapota fizette meg. Az indokolt, évenként közel 18 milliárd forint ráfordításból 2001-ben mindössze 5,7 milliárd forintos fejlesztés, karbantartás valósult meg. Nem kívánjuk veszélyeztetni a biztonságos ellátást, így amennyiben nem kerülne bevezetésre a javaslatban szereplő hatékony árszabályozási rendszer, már középtávon is kapacitáshiány, valamint súlyos ellátási zavarok léphetnének föl.
Nem kívánjuk folytatni az előző kormány gyakorlatát. A földgázellátás új szabályozása igényli többek között a bányászatról szóló törvény, az ártörvény, a csődtörvény, a költségvetési törvény módosítását is. A javaslat ezen túlmenően az energetikai jogszabályok harmonizációja miatt módosítja az úgynevezett atomtörvényt.
A törvény 2004. január 1-jei hatálybalépéséig terjedő időszakra a javaslat számos átmeneti rendelkezést léptet életbe a piacnyitás elősegítése, a bevezetés alátámasztása érdekében. Ezáltal a leendő engedélyesek és a Magyar Energia Hivatal elegendő időt kap az új szabályozásra történő felkészüléshez.
(10.00)
A törvény végrehajtására öt kormányrendelet és tizenöt miniszteri rendelet készül, ezeket fogjuk egyidejűleg életbe léptetni, amelyek kidolgozás alatt állnak. A kormányrendeletek az általános végrehajtási szabályokat, a feljogosított fogyasztók a határkeresztező vezetékekhez való hozzáférést, a kedvezményes földgázellátás céljából létrehozott energiagazdálkodási cél-előirányzat részletszabályait, valamint a gázellátási válsághelyzet témáját tartalmazzák.
Tisztelt Országgyűlés! A parlament előtt lévő törvényjavaslat elfogadásával maradéktalanul eleget teszünk a földgázellátás területén az uniós jogharmonizációs kötelezettségeinknek és a kormányok vállalásainak. Már a csatlakozás előtt átveszünk egy olyan közösségi vívmányt, amely lehetővé teszi, hogy kétféleképpen védjük meg a köztársaság polgárait a gázpiacon. Egyfelől a valós költségeken alapuló korszerű hatósági áras rendszer a nagy alkuerejű, erős gázipari cégekkel szemben védi az egyszerű fogyasztót az indokolatlan áremelésekkel szemben.
Másfelől az átlátható szociális támogatási rendszer minden magyar adófizetőt automatikusan véd a korábbi gázrendszer költség- és támogatásbújtató, átláthatatlan tranzakcióitól, ahol nem tudhattuk pontosan, honnan jön a pénz és hova megy. A kormány, átvéve a gázszabályozás uniós vívmányait, ezzel a javaslattal kétszeresen védi a polgárok jólétét. A törvény elfogadásával önök azt is lehetővé teszik, hogy 2004-től a kormány minden korábbi mérték felett tudjon a rászoruló családoknak kedvezményes gázellátást nyújtani. Tulajdonképpen ez maga is uniós elvárás, hiszen az Európai Unió értékrendjében a verseny mellett - ahogy ezt a napirend előtti hozzászólásokból hallhatták - kiemelt szerepet játszik a szociális szolidaritás, a szabad verseny, a szabad piaci verseny feletti szigorú őrködés, mert támogatja az Unió a rászorulókat, legyen szó az elmaradott régiók fejlesztéséről, a rászoruló rétegek fölemeléséről vagy a lakosság legszélesebb rétegeinek ellenőrizhető és támogatott áron történő gázhoz jutásáról.
A nagyfogyasztók számára azonban a törvényjavaslat egyidejűleg azt is biztosítja, hogy megkülönböztetésmentes módon a versenypiacon szerezzék be tevékenységükhöz a szükséges földgázt, várhatóan a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel. Ez járul hozzá a magyar ipar, sőt a mezőgazdaság - sajnálom, hogy nincs itt a képviselő úr, aki az előbb ezzel riogatott -, az élelmiszeripar nemzetközi versenyképességének növeléséhez, piaci pozícióinak javításához, ennek következtében a hazai foglalkoztatás növekedéséhez és új munkahelyek megteremtéséhez.
E gondolatok jegyében kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot vitassa meg, jobbító szándékú javaslataikat tegyék meg, a kormány szándékát pedig, hogy kettős védelemben részesítsük a köztársaság polgárait mint fogyasztókat és mint adófizetőket, kérem, hogy támogassák.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me