KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság alelnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés 1994-ben fogadta el a jelenleg hatályos gáztörvényt - nevezzük így egyszerűen -, amely a közüzemi gázszolgáltatás tekintetében mindenképpen egy máig érvényes szabályozás volt, és ennek fő elemei gyakorlatilag megmaradnak az új szabályrendszerben. Időközben az Európai Parlament, illetve Tanács elfogadott egy új gázdirektívát, amely meghatározza a tagállamok részére a piacnyitás mértékét és ütemét. Eszerint a tagállamok szabályozásában biztosítani kell a földgázszállítás, -tárolás, -elosztás rendszereinek diszkriminációmentes hozzáférését, az áttekinthetőség érdekében az integrált földgázpiaci vállalkozások tevékenységének számviteli szétválasztását, és természetesen a piacnyitásban nem érdekelt fogyasztók számára a közüzemi szolgáltatási rendszer fenntartását és megmaradását.
Az európai csatlakozás érdekében szükséges módosításokat a bizottsági vitában egyik parlamenti párt képviselői sem vitatták. Szeretném megemlíteni és képviselőtársaim figyelmébe ajánlani, hogy a törvényjavaslat előkészítése még az előző kormány időszakában megkezdődött, annak legfontosabb elemeivel 90-95 százalékban a jelenlegi szabályozási tervezet is megegyezik, így különösen érthetetlen az ellenzéki képviselők olyan értelmű hozzászólása, mint ami itt is elhangzott. A gazdasági bizottság ülésén még szakmai vita volt, de a költségvetési bizottságban ez gellert kapott, és minden szakmaiságot nélkülöző módon politikai vitává vált, ami sajnálatosnak tekinthető.
A szabályozás részleteiről miniszter úr részletesen beszélt expozéjában. Néhány dolgot én is szeretnék kiemelni, amelyek talán a törvényjavaslat legfontosabb elemei. Megszűnik az egyedüli gáznagykereskedő MOL Rt. monopóliuma, lehetővé válik a verseny kialakításához a feljogosított fogyasztók megjelenése, akik a szabadpiacon szerethetik be földgázigényüket, illetve lehetővé válik célvezeték építése egyes fogyasztók, erőművek számára, ami szintén a verseny növekedését eredményezheti. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy életbe lépnek tulajdonosi korlátozások, hogy újabb monopóliumok ne alakulhassanak ki, ami lehetetlen helyzetet teremtene.
A bizottsági vitában a legnagyobb figyelmet természetesen a fogyasztóvédelem és az ár kérdése jelentette. A kormánypárti képviselők oldaláról is megfogalmazódott az az igény, hogy a fogyasztóvédelem kérdéseit a jelenlegi szabályozásnál talán részletesebben és pontosabban kellene a törvényjavaslatban megjeleníteni. Erre vonatkozó szándékot mind kormánypárti, mind ellenzéki képviselők megfogalmaztak, és a kormány jelen lévő képviselője jelezte, a kormány fogadókész, ha olyan értelmű javaslatok érkeznek, amelyek a törvényjavaslat jobbítását szolgálják.
Természetesen az árszabályozás áll leginkább az érdeklődés középpontjában. Miniszter úr teljesen világosan és egyértelműen kifejtette azt az elképzelést, amit a kormány a törvényjavaslat elfogadását követően az árszabályozás kérdésében lépni akart. Erre vonatkozóan a bizottsági ülésen ígéret hangzott el, és ennek az ígéretnek most miniszter úr teljes részletességgel eleget tett.
Úgy gondolom, hogy ez szabályozás az említett módosításokkal szolgálja a piac jelentős fejlődését, kielégíti azokat az igényeket, amelyekről miniszter úr részletesen beszélt. Ennek figyelembevételével a bizottság 15 igen szavazattal és 6 ellenszavazattal - tehát jelentős többséggel - támogatta a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me