KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Latorcai Képviselő Úr! A miniszter úr expozéjában eléggé pontosan bemutatta az új árszabályozás rendszerét. A törvényjavaslatnak ebben a szakaszában pontosabb kormányrendelet már azért sem készíthető, mert tudott dolog, hogy a törvény a parlamenti vita során alakul, ezért nem előlegezhető meg olyan részletességgel, hogy az írásos formában akár kiadható legyen.
(17.50)
Úgy gondolom, tisztelt képviselő urak, hogy a törvényjavaslat semmiképpen nem vérzik több sebből, már csak azért sem, mert a törvényjavaslat szakmai része 90 százalékban megegyezik azzal a javaslattal, amit korábban az előző kormányzat már elkészített és meg is tárgyalt.
Balla képviselő úr többször hivatkozik a fogyasztói kosárra, és különböző számadatokat emleget. Én most szeretnék néhány ország konkrét adatáról beszámolni, hogy a gázfogyasztás egyébként a fogyasztói kosárból valójában hány százalékot képvisel.
Magyarországon ez a szám 2,6 százalék, ami valóban magasnak tekinthető. De most nézzünk számos más országot, ahol teljesen más árrendszerek működnek. Szlovákia: 2,4 százalék. Hollandiában, ahol saját kitermelésű földgáz van, és annak az ára olcsóbb, mint amit Magyarország felhasznál, a földgáz aránya a fogyasztói kosárban 2,58 százalék, tehát annyi, mint Magyarországon. Néhány mediterrán ország: Spanyolország: 1,2 százalék; Olaszország: 1,72 százalék. Még egyet szeretnék mondani: Belgiumban, amely északi-tengeri ország, 1,86 százalék. Ezek a konkrét adatok.
Kérem képviselő urakat, hogy e tekintetben a továbbiakban ne világoljanak különböző megalapozatlan számokkal.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me