KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy emlékszem, Körömi Attila úr mondta azt, hogy már nem is erről a határozatról folyik a vita. Valóban, tökéletesen egyetértek, elég nagy baj, hogy sokszor eltérünk a tárgytól, bár rendkívül hasznosnak tartom, hiszen azt mutatja, hogy felelősséget érzünk, hogy a magyar légierő milyen repülőgépet kapjon.
(20.00)
Annál is inkább egyetértek azzal, aki ezt mondta, ugyanis nem tudjuk, hogy miért született az a döntés, hogy Gripen repülőgépeket vásároljon a Magyar Honvédség. Nagyon örülnék, ha Orbán Viktor képviselőtársam itt ülne ebben a teremben, és elmondaná, hogy a katonák javaslata, a Honvédelmi Minisztérium javaslata ellenére félóra alatt Matolcsy gazdasági miniszterrel, illetve Pintér Sándor belügyminiszterrel egy négyszemközti vagy hatszemközti beszélgetés után miért döntött úgy, hogy Gripen repülőgép legyen. Rendkívül hasznos lenne, ha mondjuk, szakmailag el tudná mondani, hogy a Magyar Honvédséget miért akarták ők ezzel a Gripen típusú repülőgéppel felszerelni. Gyanítom, hogy nem elsősorban katonai szakmai értelme volt a dolognak, sokkal inkább más, talán gazdasági összefüggések is vannak a dolog hátterében. De mivel ezt én bizonyítani nem tudom, így még egyszer megismétlem, hogy csak gyanítom ezt az egészet.
Azt gondolom, hogy a magyar kormány a tavalyi kormányalakítás óta átérezte, hogy csak olyan repülőgépet szabad beszereznünk bérlés, majd később vásárlás révén is, ami biztosítja azokat a katonai szakmai elvárásokat is, amelyek az ország légtérvédelméhez szükségesek.
Még egyet. Én nem véletlenül mondtam az első, bizottsági elnökként elmondott hozzászólásban, hogy a NATO-ban a légierő alkalmazásával kapcsolatosan kialakult harcászati és hadműveleti elvek alapján szükség van ilyen képességekre, mert a NATO nem szabja meg a tagországoknak, hogy te ilyen repülőgépet vegyél, te meg olyat, te meg amolyat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me