KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Muszáj vagyok, tényleg úgy gondolom, hogy szükséges hozzászólni. Egyrészt azért, mert nem arról van szó, tisztelt Nyitray képviselőtársam, hogy hogyan került ide a Gripen, hanem hogyan született meg félóra alatt egy olyan döntés, amely a magyar légierőt hosszú távon meghatározta, hogy milyen technikával legyen ellátva.
A másik, hogy utaltam erre a gazdasági összefüggésre, ez nagyon helyes. Csak én azért nem mondtam ki, de most már kimondom, azért az nem volt véletlen, hogy ez az ellentételezés Debrecenhez, Pápához és Szolnokhoz és még néhány olyan városhoz kötődött, ahol nem nehéz az összefüggéseket megállapítani. Ugyanis mi azt gondoljuk, hogy ilyen ellentételezéseknél az ország gazdaságilag elmaradott részeit kell valamilyen módon támogatni a munkahelyteremtésben, az ottani munkalehetőségek kialakításában.
Végezetül azt gondolom, fontos dolog, hogy Körömi úr azt mondja, hogy mi el akarjuk terelni a figyelmet arról, hogy ez a repülő, ön azt mondta, hogy országon belüli alkalmazásra legyen alkalmas; nyilván tévedett, mert azt akarta mondani, hogy országon kívüli, gondolom, ez egy kis tévedés volt. De én nagyon nem értem, mi az, hogy országon kívüli és országon belüli alkalmazás.
Egy repülőgépnek meg kell találnia a célt, képesnek kell lennie felderíteni, képesnek kell lennie más eszközökkel való együttműködésre, és ha parancsot kap, akkor meg kell tudnia semmisíteni. Ha az olyan helyzetben van, az ország légterén belül, mert egy ellenséges támadást kell valamilyen módon megakadályozni, felszámolni, akkor igen. Ha ez egy külföldi területen, egy békekikényszerítő vagy békebiztosító feladat elvégzése során jelentkező feladat, akkor külföldi területen. Itt a dolognak az a lényege, hogy légi kötelékben vagy önállóan tudja ellátni azt a feladatot.
Én tehát azt gondolom, hogy ez a repülőgép hasznos, és még egyszer azt szeretném mondani, nem erről szól a határozat; a határozat arról szól, hogy támogassuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) - igen, befejezem - a kormánynak azt a szándékát, hogy a bérleti idő lejárta után ez maradékáron megvásárolható legyen. A magam részéről ezt helyesnek tartom.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me