KÖRÖMI ATTILA

Full text search

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA, a honvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A határozati javaslat, amelyről vitatkozunk, nem takar mást, mint a polgári kormány által a parlament elé terjesztett és a parlament által akkor elfogadott, a harcászati repülőerők fejlesztéséről szóló akkori határozat fél mondattal történő kiegészítését. Ilyen rövid ez, államtitkár úr! A bérleti időszak lezárását követő tulajdonszerzés lehetőségével együtt szeretnénk ilyen harci gépeket beszerezni - erről és nem másról szól az előterjesztés.
Az Orbán-kormány által megkötött eredeti szerződés egy kiváló szerződés volt. Ez a bizottsági jegyzőkönyvből az ellenzéki képviselők véleményének első mondata, amit Hollósi tábornok úr, a honvédelmi miniszter főtanácsadója meg is erősített. Az ő álláspontja is az, hogy az eredeti szerződés alapján megvásárolni szándékolt Gripenek a NATO-kompatibilitás próbáját kiállják: nem rendelkeznek olyan extrákkal, amelyekkel a szocialista-szabad demokrata kormány szeretné ezeket a gépeket felszerelni, de NATO-kompatibilisek. A NATO-ban nincs előírás a légi utántöltés kötelező jellegű érvényére, nincs semmiféle ilyen kötelező érvényű előírás, így ez ránk sem vonatkozik.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt a térségünkben elsősorban az ország védelmét szolgáló szempontokat tartotta elsődlegesnek, anyagi lehetőségeink is korlátozottak, ezért nem kívántuk levegőben utántölthető képességgel felszerelni az új Gripeneket. Fel lehetne tenni a kérdést, hogy a magyar légtérben járőröző gépeket honnan fogják utántölteni. Nápolyból fognak-e felszállni ezek a tankergépek és akkor ezeknek a gépeknek a bérletét ki fogja megfizetni, ezeknek a gépeknek a méregdrága bérletét ki fogja megfizetni? Vagy ha a magyar légtérben történő járőrözéshez nincs szükség utántöltésre, akkor miért fizetnek a magyar adófizetők plusz 15 milliárd forintot azért, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány a légi utántöltést biztosítsa, ám egyébként a magyar légtér járőrözésében szükségtelen képességet jelent?
A NATO egészén belül a légierő olyan mértékű erősödését láthattuk az elmúlt időszakban - hangzott el a bizottsági ülésen -, hogy nem harci gépekben van hiány. Nem látjuk úgy, hogy Magyarország, a Magyar Honvédség számára ez lenne most a legfőbb probléma, hiszen sokkal inkább a laktanyák korszerűsítése, más korszerű eszközök beszerzése, az önkéntes haderőre történő átállás anyagi alapjainak biztosítása lenne a célunk. De ha plusz 15 milliárd forintot ki kell adnia a költségvetésnek, akkor felmerül a veszély, hogy azt más területekről kell átcsoportosítani, akár a honvédségen belül, de még az is elképzelhető, hogy más tárcáktól, akár az egészségügytől, vagy az oktatástól.
A bizottsági ülésen még elhangzott, hogy ha a határozat módosítása csak annyit jelent, hogy ezek a gépek meg is vásárolhatók - amit egyébként az Orbán-kormány által hozott határozat alapján kötött szerződés is tartalmaz -, csak a konkrét szerződésből emeli át a mostani kormány ezt a fél mondatot a határozati javaslatba. Azaz ugyanazt szeretné elfogadtatni a Házzal, mint amit a polgári kormány is elfogadtatott, csak máshol szerepelteti azt a fél mondatot, amely megengedi később a vásárlást. Csakhogy a vásárlás megengedését tartalmazó fél mondat mind a kétféle megoldási módban lehetőséget nyújt a magyar kormány, illetve a magyar parlament számára, nincs köztük különbség.
(19.20)
Ha szükségtelen - mert nincs ilyen NATO-előírás - és méregdrága az utántöltés, ha az eredeti szerződés minden tekintetben megfelelt a magyar légtér védelmének, mert azok a harci gépek is kiállták a felderítő, az elfogó vadász és a csapásmérő képességeket megfelelő eszközök felszerelésével, akkor már csak az a kérdés merül fel, hogy miért erőlteti ezt a módosítást a jelenlegi kormány. A válaszunk egy volt: presztízs okokból és semmi másból. Húzni kellett az időt egy évig, hogy bebizonyíthassák, hogy ez a fajta szerződés, illetve a polgári kormány korábbi döntése (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) nem állta ki az idő próbáját. Önök bizonyították be, hogy kiállta az idő próbáját, csak szeretnék a saját kommunikációjuk javára fordítani.
Mi pedig úgy gondoltuk, hogy az egyetlen érdemi módosítás, hogy önök 15 milliárd forinttal többet szeretnének költeni a magyar harci gépekre. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Ezt a magyar költségvetés jelen pillanatban nem tudja biztosítani, ezért a bizottság ellenzéki oldala nem javasolja a parlamentnek elfogadni ezt a határozatot.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me