KÖRÖMI ATTILA

Full text search

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Világos, hogy nem a határozati javaslatról beszélünk, mert azt hiszem, abban most már akkor megegyezhetünk, hogy a javaslat ugyanaz, mint az Orbán-kormány javaslata volt. Önök átemelték a határozati javaslatba az Orbán-kormány által a javaslat alapján aláírt szerződésből a gépek megvételi lehetőségét tartalmazó fél mondatot - pont. Ettől kezdve arról beszélünk, hogy van kétféle fölhatalmazás, aminek ugyanaz a tartalma. Önök a fölhatalmazásba a kormány szintjén beleértik, hogy drágább, valamivel többet tudó, de a gépeknek ez a többet tudása akkor használható ki, ha elhagyják Magyarország vagy Európa légterét, és támadó hadműveletben vesznek részt.
Azonban tisztázni kell néhány kérdést, ha nem a határozati javaslatról beszélünk, akkor mindenképpen. Az Orbán-kormány sem jókedvéből hozta ide a javaslatot, és nem jókedvéből kötötte meg ezt a szerződést a svédekkel. Ugyanis a MiG-29-esek repülési ideje lejárat előtt volt, tehát lépni kellett, mert egyébként a magyar légtér védelmét semmi nem biztosította volna. Ez volt a kiindulópont. A másik fontos megjegyzés, hogy a szerződés aláírását annak idején Matolcsy György miniszter úr jelentette be, nem véletlenül, mert az eredeti határozat alapján megkötött szerződés is tartalmazta a 110 százalékos ellentételezést, azaz a svéd kormány vagy svéd cégek által magyarországi befektetéseket, illetve magyar áruk vásárlását.
Tehát még egyszer: az ellentételezés ott is szerepelt, és a lépéskényszer amiatt történt akkor, mert a MiG-29-esek repülési ideje lejárt, és a magyar légtér védelmét biztosítani kellett. Innen tudunk kiindulni, ha folytatni akarjuk ennek a vitának azt a részét, ami már nem a határozati javaslatról szól.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me