MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Ház! Én úgy gondolom, egy kényszerhelyzetben viszonylag igen jó megoldást jelent az, amit a kormány ajánl, és amit most országgyűlési határozati javaslatban kívánunk tulajdonképpen szentesíteni. Egy kis visszatekintésre van szükség a harcászati repülőgépek beszerzésével kapcsolatban.
A dolog még az Antall-kormány idején kezdődött, amikor a szovjet államadósság ellentételezéseképpen egymillió dollárért 28 darab MiG-29-es repülőgépet kaptunk. Ez egy nehéz döntés volt, de ha ezt akkor nem fogadtuk volna el, akkor az egymillió dollár egyrészt bizonytalan lett volna a visszaadását tekintve, másrészt pedig vészesen kiöregedtek a légierőnk gépei, tehát mindenképp szükség volt előbb vagy utóbb új repülőgépek beszerzésére. Ezt követően különféle harcászati repülőgépek bemutatkozására, lobbizására került sor. Megjelent Magyarországon a francia Mirage vadászgép, az amerikai F-16-os vadászgép, az F-18-as vadászgép és a svéd Saab cég által gyártott Gripen vadászrepülőgép. Emlékeztetni szeretnék, hogy igen nagy lobbizások indultak be, gondoljunk csak a szenátornőék lobbizására, és más ilyesmikre.
Döntés nem született új repülőgép beszerzéséről. Az SZDSZ álláspontja az volt a kezdetektől fogva, hogy először meg kell születni a légtér védelme és ellenőrzése hosszú távú koncepciójának, és csak annak ismeretében, annak mentén szabad kiírni tendereket, és szabad dönteni repülőgépek beszerzéséről. Nem ez történt.
Konzultáltunk az elmúlt időszakokban a légierő és a Magyar Honvédség vezérkarának fontos tényezőivel, vezérkari főnökeivel, akiktől megtudtuk azt, hogy az ország légterének a folyamatos és megbízható ellenőrzéséhez mintegy 34-40 repülőgép szükséges összesen. Mivel a honvédség elemi szükségleteire sem kapott elegendő pénzt, így szóba se jöhetett új repülőgépek beszerzése, holott ezekre feltétlenül szükség lett volna.
Ígéretet tettünk a NATO-felvételünk előtt - mármint Magyarország, a magyar kormány -, hogy minden évben a GDP egytized százalékával növelni fogjuk a honvédelmi költségvetést, tehát így előbb vagy utóbb meg kell hogy teremtődjenek a feltételei annak, hogy a Magyar Honvédség rendbe jöjjön. De az is világos volt, hogy először a személyi körülményeket kell rendezni, utána az interoperábilitást kell biztosítani - vagyis azt, hogy a hadsereg együtt tudjon működni a NATO-ban más hadseregekkel, illetve más NATO-beli hadseregek egységeivel -, és ezt követően kerülhet sor műszaki, technikai fejlesztésre, és ezek között a légierő céljainak megfelelő repülőgépek beszerzésére.
Ezt követően elérkezett Orbán Viktor kormányának az időszaka. Ebben az időszakban világossá vált, hogy a meglévő MiG-29-es repülőgépparkunkat racionálisan fel kell javítani, és az üzemképességet helyre kell állítani, nagyjavítást és üzemidő-hosszabbítást kell vásárolnunk, valamint NATO-kompatíbilis IFF-rendszer beépítését kell megcéloznunk. Ekkor kaptunk ajánlatokat, hogy a meglévő MiG-repülőgépeket körülbelül 20-30 milliárd forintért feljavítják, hogy el tudják látni a feladatukat, és az is megállapítható volt, hogy ez a tervezet jobb lett volna, mint a német Bundeswehr által az ő birtokukba került MiG-29-esek átalakítása során kialakított típusok.
Az is világossá vált, hogy a jövőben bármilyen repülőgépet szereznénk be, addig, az átmeneti időben és azt követően is el kell látni a légtér ellenőrzését és primer védelmét, ehhez pedig a MiG-29-es repülőgépeket feltétlenül fel kell javítani, feltétlenül a szükséges szinten interoperábilissá kell tenni, és NATO-kompatíbilissé kell tenni. Ezt tudomásul kell vennünk, ez kétszer kettő. Másrészt egyáltalán nem olyan rossz repülőgép a MiG-29-es, sőt bizonyos tulajdonságait tekintve egyike a világ legjobb vadászrepülőinek. Itt van a teremben az a vadászrepülő, aki nemzeti dicsőséget is szerzett MiG-29-es gépekkel, tehát úgy gondolom, hogy ez egy bázis, hogy akármilyen repülőgépet fogunk beszerezni, a MiG-29-es repülőgépparkot nekünk rendbe kell hozni, és ennek meg is indultak a munkálatai.
Az SZDSZ álláspontja és az én személyes álláspontom is az volt, hogy új gépek és új rendszer beszerzése ügyében toljuk ki a döntést, amíg a harcászati repülőgépek jövője, világtrendje, a pilóta nélküli gépek térhódításai és a rendszerszemlélet kérdése el nem dől. Hiszen jó pár évtizede lényegében nem változott az a trend, amely a harcászati repülőgépeket kialakította, most fortyog ez a terület, és most várható egy nagy áttörés. Jó lett volna, ha a kis Magyarország ezt ki tudta volna várni a meglévő repülőgépparkjával. Nem ez történt.
Az előző kormány egy sor más ajánlatot megvizsgált, hiszen rendkívül nagy nyomás nehezedett az országra. Tekintettel arra, hogy - hála istennek - a világon csökkent a hadseregek mérete, lefegyverzések voltak, kisebb légierőkre volt mindenütt szükség, ennek következtében egy óriási kínálati piac alakult ki, mind a használt vadászrepülőgépek, mind az újonnan gyártott vadászrepülőgépek terén, nagyon nagy nyomás nehezedett a honvédelmi szférára és jelesül a honvédelmi bizottságra is.
Az előző ciklusban a kisgazdák kapták a Honvédelmi Minisztériumot, azonban Orbán Viktor miniszterelnök úr a kabinetjével felügyeletet gyakorolt e fölött. Maga a Honvédelmi Minisztérium használt F-16-osok bérletére kívánt szerződést kötni, és ezt munkálták ki, amikor a nemzetbiztonsági kabinet ülésén - ahol, mondom, a minisztérium és a miniszter F-16-os bérletére vonatkozó szerződést kívánt előterjeszteni - megjelent a miniszterelnök úr a tanácsadóival, és az ő leghatározottabb befolyásolása alapján úgy döntött a nemzetbiztonsági kabinet, hogy 14 Gripen-repülőgépet fognak bérelni, 12 darab harci repülőgépet és 2 darab oktatógépet. Alá is írták a kormány meghatalmazása alapján a szerződést, és ezt szentesítette az az országgyűlési határozati javaslat, amelyet most meg kívánunk változtatni.
Az új kormány nehéz helyzetbe került, mert vagy felmondja a Gripen-szerződést - hiszen egy rendkívül nagy fontosságú döntés történt akkor, amikor a Gripent elfogadta Magyarország, és egy rendkívül nagy költséget és kártérítést jelentett volna -, vagy pedig megvizsgálja a kérdést, és megpróbál egy optimális kiutat találni.
(19.30)
Ezt az optimális kiutat a minisztérium és a honvédség megtalálta, és egy valódi NATO-kompatibilis, együttműködő és a NATO-országok normáival összeférő repülőgéptípust kívánt a Gripenek közül biztosítani (Az elnök csengetéssel jelzi az idő lejártát.), és a szerződést megváltoztatni. Jól tárgyalt a minisztérium, hiszen a svéd kormánynak és a Saabnak is az volt a célja, hogy bevezetődjön a NATO-ba a Gripen, amely egyébként egy jó konstrukciójú (Az elnök ismét csenget.), modern repülőgép, és ennek következtében egy igen kedvező ajánlatot sikerült létrehozni.
Azt javaslom, hogy fogadjuk el ezt a megoldást, mint ebben a helyzetben optimumot, és támogassuk az országgyűlési határozati javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me