VÁRI GYULA

Full text search

VÁRI GYULA
VÁRI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nekem is megütötte a fülem ez a támadó és védekező vadászrepülő, megmondom, hogy miért. Én 17 évig voltam vadászpilóta, de soha nem hallottam védekező vadászrepülőgépről. Kétféle repülőgépet tudok, és ezt a vadászrepülők szakzsargonja elismeri: van a vadászrepülő és a célrepülőgép. Amelyik védekezik, az általában a célrepülőgép.
Ha önök azt mondják, hogy nem szakmai indokok alapján kötötték meg a Gripen-szerződést, azt el is tudom fogadni, mert ez látszik a szerződésen. Ha azt mondják, hogy gazdasági indokok alapján, még ezt el tudnám fogadni. Önök viszont fogadják el azt, hogy mi szakmai indokok alapján javítottunk ezen a szerződésen.
Nem tudom, hogy tudják-e - ez nagyon egyszerű példa -, abban az esetben, ha őrjáratoztatni kell egy repülőgépet egy délszláv válság esetén, kétórányi őrjáratra hat repülőgépet kell fölhasználni. Ha ez légi utántölthető, és mi NATO-tagországként igényeljük ezt a lehetőséget, a pilótáink kiképzettek rá, ugyanez kettő darab repülőgéppel megoldható, tehát sokkal olcsóbb lesz a repülőgép üzemeltetése. Ne felejtsük el, hogy az új szerződéssel 4 ezer óra helyett 6 ezer órát kaptunk, tehát a 15 milliárd forintért jobb képességű repülőgépet kaptunk, több repülési idővel. És azt hiszem, hogy nem védekező repülőgépet terveztünk, hanem olyan repülőgépet, amelyik képes együttműködni a NATO-csapatokkal, és ez a lényeg, az együttműködő képesség. A saját-idegen fölismerő rendszernél is nagy különbségek vannak, hogy milyen berendezés ez, együttműködik-e a lokátorral vagy nem működik együtt. Az ellenséges gép láthat engem vagy nem láthat engem? Ezek olyan apró szakmai kérdések, amibe nem szeretnék belemenni, ha már az a kérdés, hogy védekező vagy támadó repülőgép.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me