DR. BŐHM ANDRÁS

Full text search

DR. BŐHM ANDRÁS
DR. BŐHM ANDRÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ha meg tetszenek engedni, egy mondat erejéig: az SZDSZ-frakció nevében támogatjuk a törvényjavaslatot, az előterjesztő jogán pedig néhány szót szeretnék szólni mindarról, ami itt elhangzott a Házban.
Elsősorban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a magam részéről azért nem tartom jelentősnek ezt a jogszabály-módosítást, mert megítélésem szerint természetes, hogy az Országgyűlés egy ilyen helyzetet orvosolni kíván. Néhány kritikai megjegyzésem lenne, kivételesen a kormányoldallal kapcsolatban elhangzottakra - ennek sincs igazán jelentősége, de szükségesnek tartom.
Egyrészt, véleményem szerint természetesen nem azért szükséges módosítani a jogszabályt, hogy minél többen jelenjenek meg az uniós népszavazáson, hiszen egy rendkívül kisebbségnek akarjuk biztosítani azt a jogát, hogy vallási meggyőződésével élhessen, és ne kelljen ezzel szemben döntéseket hoznia. Azért mondtam, hogy a történet nem jelentős, csak természetes, és azt gondolom, hogy fel se merülhetett komolyan az, hogy a parlamenti pártok közül bármelyik is kifogásolná ennek a jogszabálynak a módosítását.
A másik pedig, amit el szeretnék mondani, az, hogy igazából Salamon László képviselő úrral hosszú évek óta vannak vitáink, de a most általa elmondottak nagy részével egyetértek. Tehát egyetértek azzal is, hogy a módosító javaslat, amelyet beterjesztett ehhez a jogszabályhoz, szebbé, stílusosabbá és elegánsabbá teszi a jogszabályt, mert rendkívül helytelen az az egyre inkább elharapózó gyakorlat - és ezt előterjesztőként is kénytelen vagyok elmondani -, hogy praktikus megfontolásokból egy napig hatályos jogszabályokat hozunk.
A politikai mondanivalójával kapcsolatban hadd mondjak annyit, hogy az érvek elvileg a négypárti egyeztetéssel kapcsolatban természetesen indokoltak, itt az idő rövidsége, a jogszabálynak a jellege, és különösképpen az, hogy - még egyszer meg kell ismételnem - természetes, hogy a parlament ilyen rendelkezést hozott, menthetővé teszi, hogy csak szóban és nem formális keretek között, de házbizottsági keretekben természetesen a pártok között az egyeztetés lezajlott.
A magam részéről is egyetértek a módosító javaslattal, azt az előterjesztésbe befogadjuk, és kérem, hogy a Ház szavazza meg a törvényjavaslat módosítását.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
(17.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me