DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt a különböző vallási értékek, vallási meggyőződések tiszteletének princípiuma alapján áll. Ez a törvényjavaslat ennek az elvnek az érvényesülését kívánja szolgálni. Képviselőcsoportunk ezzel a céllal egyetért. Ugyanakkor a törvényjavaslat benyújtásával, szükségessé válásával és megoldási módjával kapcsolatosan néhány megjegyzést szükségesnek tartunk megtenni.
Az első megjegyzésünk, hogy hiányoljuk a kétharmados törvényeknél szokásos négypárti egyeztetést. Ez, úgy gondoljuk, akkor is követendő szokás, ha adott esetben várható volt a javaslat egyetértéssel fogadása, illetve ha az előterjesztő nem a kormány, hanem az országgyűlési képviselő. A választásokkal kapcsolatos jogszabályok az ország alkotmányos berendezkedésének legérzékenyebb kérdéseit érintik, és a parlamenti illem szerint szokásos egyeztetések elmaradásának a választójogi törvényeket illetően mindig rossz politikai üzenete van. Ráadásul még nincs két hónapja, hogy az európai parlamenti képviselők választásának kérdéseivel összefüggésben a választási törvények módosítását érintő, januárban megtartott négypárti egyeztetést illetően a kormány olyan súlyos hibát vétett, mely az egyeztetések megszakadásához vezetett. Reméljük, nem arról van szó, hogy a jövőben a kormányoldal ilyen természetű kérdésekben eleve mellőzni akarja az egyeztetéseket.
A másik megjegyzendőnk: hibát követtünk el azzal, hogy ez a helyzet, melyet most orvosolni akarunk, egyáltalán előállott. Nagyobb körültekintéssel kellett volna eljárnunk a szavazás időpontjának a kiválasztásában. Eddig az ilyen természetű szavazásokra mindig vasárnap került sor; nem kellett volna ettől eltérnünk. Megjegyzem: az alkotmány egyébként a köztársasági elnök hatáskörébe adja a népszavazás időpontjának kitűzését. Egyszer tettük meg azt, most, az uniós csatlakozással kapcsolatos jelen előterjesztés tárgyát képező esetben, hogy az államfőtől ezt a jogkört alkotmánymódosítás útján egyedileg elvontuk, de ekkor is hibát követtünk el az időpont megválasztásában.
Végül, elvileg helytelennek tartjuk, hogy a törvényeket egyedi esetekhez igazítsuk. Ezen most túltesszük magunkat, mert fontosabb számunkra honfitársaink vallási meggyőződésének szabad érvényesülése, mint a most említett elv sértetlensége. Mindenesetre kijelentjük: nem tekintjük precedens értékűnek azt, hogy a törvényeinket, így a választási szabályokat egyedi esetekhez igazítsuk, és a jövőben ilyen megoldásokat nem kívánunk támogatni. Mindezt, tisztelt képviselőtársaim, közös okulásul mondottam el, amelytől függetlenül a jelen törvényjavaslatban foglalt célkitűzést támogatjuk, és a probléma megoldásához a szavazatainkkal hozzájárulunk.
Ami a konkrét megoldást illeti, jobbnak tartjuk, ha a törvényjavaslat tárgyát képező, ezen speciális, egyedi esetre szóló két rendelkezést a választási eljárási törvény átmeneti rendelkezései közé illesztjük. Az ennek érdekében szükséges módosító javaslatot előterjesztettük, és amint azt már hallhatták, az alkotmányügyi bizottságban ez a javaslat támogatást kapott. Örömmel hallottam, hogy az előterjesztő is és a kormány képviselője is támogatja, így tehát kérem a képviselőtársaimat, hogy a módosító javaslatot fogadják el, és a törvényjavaslatot így, ebben a módosított formában emeljük törvényerőre, fogadjuk el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me