DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Három kérdés hangzott el a tárcának címezve, habár én picit szeretnék majd erről bővebben szólni, hogy nyilvánvalóan itt majd szükségesek lesznek bizonyos kormányzati megfontolások is.
A tárcához címzetten az volt az egyik kérdés, hogy kíván-e segítséget nyújtani a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a kárt szenvedett, ezáltal meglehetősen komoly gondba került gazdáknak és családjaiknak. A válaszom az, hogy igen.
A második kérdés: mekkora forrást kíván elkülöníteni az ön által vezetett tárca erre a célra? Válaszom: amennyit hasonló helyzetekben szoktunk.
A harmadik: milyen formában juthatnak hozzá a támogatásokhoz a károsultak? Erre meg az a válaszom, hogy a szokásos megoldások valamelyike lesz a megoldás.
Elmondom azt is, hogy miért ez a válasz: a kárfel-mérések lezajlottak, olyannyira, hogy még az elmúlt napokban is voltak különböző bejelentések. Tehát picit nagyobb a kár, mint amennyit a képviselő úr - korábbi időpontban íródtak ezek a kérdések - fel tudott térképezni.
Viszont azt szeretném mondani, hogy el kell különíteni azokat, akiknek volt biztosításuk, azoktól, akiknek nem volt biztosításuk. Akiknek nincs biztosításuk, értelemszerűen nem lehetnek olyan helyzetben, mint akiknek van biztosítása, vagyis ott maximum kárenyhítésről van szó, a kárenyhítés mértéke pedig - ön is tudja, képviselő úr - a probléma igazi részét nyilván nem tudja megoldani.
A másik, és ez nagyon fontos dolog, különösen a hó által fóliasátrakban okozott károk esetében, hogy az érintett vajon tényleg megtett-e mindent, amit a jó gazdától el lehet várni. Ön is tudja nagyon jól, vannak esetek, amikor a Jóistenre bízzák sokan a védekezést, van, aki saját maga is megtesz pár dolgot.
A helyzetet nem lehet elszakítani más emberek, mások nehézségeitől, tehát igazából a januári hóhelyzet komplex áttekintése után tudunk visszatérni egy nagyon-nagyon minimális kárenyhítésre.
Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me