DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nemcsak a fővárosnak a gondja, hogy az M0 nem működik, hanem valamennyiünké, és mindenkié, aki az Alföldön lakik, hiszen rákényszerül arra, hogy a főváros érintésével próbálja megközelíteni a nyugati határszélt. Ezért és nem csupán a főváros okán kapott a közútfejlesztési koncepcióban elsőbbséget az M0-nak az építése, és azon belül is egyáltalában nem véletlen, hogy a munkák a keleti szektor megépítésével kezdődnek el.
Első ütemben az M5-ös és a 4-es főút közötti összeköttetés megteremtése a Vecsés és Üllő elkerülő szakasznak a megépítésével együtt valósul meg. Itt az engedélyezési eljárás van folyamatban, ezt követően lehet kiírni a nyílt pályázatot a kiviteli terv elkészítésére, végül ezt követheti a kivitelezési pályázat. Azt gondoljuk, hogy a tendernyertes kivitelezővel 2003. év vége felé lehet szerződést kötni, így a munkák várható befejezése 2005-re tehető. Itt tizenhárom kilométernyi, kétszer két forgalmi sávos autópálya épül.
(14.50)
A második ütem is még az alföldiek megközelítését segíti, amennyiben a következő ütemben a keleti szektor 4-es főút és M3-as autópálya közötti szakaszának az építésére kerül majd sor. Itt a nyugat-kelet irányú kapcsolat rövidítését célozzuk meg az úgynevezett gödöllői átkötés megépítésével is. Itt egy meglehetősen hosszú, mintegy 33 kilométeres kétszer kétsávos beruházás előkészítése kezdődött meg, 2007-re tervezzük ezen a szakaszon a kivitelezés teljes befejezését.
2005-ben kezdődhet meg a harmadik fontosabb szakaszon a kivitelezés, ez pedig a déli szektor bővítését jelenti, ahol kétszer három forgalmi sávosra bővítjük a mai kétszer kettes, kényszerből kialakult úgynevezett halálút átépítésével az M1 és az M5 közötti szakaszát az M0-nak. Az északi szektor, ahol az M3-as autópálya és a 10-es számú főút közötti összeköttetést szeretnénk létrehozni, már kisebb darabokon megépült, hiszen a 2/A jelű főút, az M3-as és a 2-es fő közlekedési út közötti szakasz működik. Itt szeretnénk 2004-től elindítani a kivitelezési munkát, az északi híd megépítését is beleértve, a befejezésének a határideje 2006. Ezt követheti a 11-es főút és a 10-es főút közötti szakasz építése, amelynek előkészítési munkái megkezdődtek.
Összességében azt szeretném mondani, hogy a tervezés és a kivitelezés előrehaladott állapotba kerülhet végre idén és jövőre, és így nemcsak a fővárosban érzékelhetik a zsúfoltság csökkenését, a környezetterhelés csökkenését, hanem az alföldi városok egymáshoz való viszonya, közelítése is javul, és a Dunán való átlépés könnyebbé válik, hiszen az északi híd és a déli szakasz forgalombővülése ezt lehetővé teszi.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me