BEBES ISTVÁN

Full text search

BEBES ISTVÁN
BEBES ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország ünnepnapjaként jegyzi fel a történetírás 2003. március 23-át, dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának napját. Szerte a világban felfigyeltek az emberek egy magyar város, Körmend nevére, ezért engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy a város polgármestereként néhány gondolattal én is megemlékezzek a boldoggá avatott életútjáról.
Batthyány László életét, tudását és vagyonát orvosként a legszegényebbek gyógyítására, szolgálatára szentelte köpcsényi és körmendi kórházában. A betegben Krisztust látta, és legnagyobb sikerének a beteg gyógyulását tekintette. A szegények orvosa 1919 végétől fokozatosan költözött át Köpcsényből Körmendre. A trianoni békeszerződést követően köpcsényi kórházát 30 évre átadta az új burgenlandi tartománynak, csak azt kötötte ki, hogy amikor ott jár a kórházban, operálhasson.
Körmenden szinte mindent elölről kellett kezdenie. Felmérve az adottságokat és igényeket, városunkban kimondottan a szemgyógyításra rendezkedett be. Nem épített új kórházat. A kastély egyik melléképületét alakíttatta át szemkórháznak. A körmendi vár attól kezdve, hogy a herceg a Strattmann-hitbizományt átvette, valójában középület lett. Nyitva volt mindenki számára, és százával jártak oda nemcsak a szembetegek, nemcsak a testi betegek, hanem az életnek nyomorékjai, akik itt mindig megértő orvost, atyát és nevelőt találtak.
Arról, hogy a betegek hogyan vélekedtek róla, érdemes felidéznünk egy 1924-ből való riportot, amely a Reggel című újságban jelent meg. “Egy esztergomi beteg, egyszerű paraszti ember távozáskor így búcsúzott a herceg-orvostól: kár, hogy nem pap a kegyelmes úr, mert különb embert igazán nem lehetne keríteni hozzánk hercegprímásnak. Amire egy pécsi beteg ezzel tetézte a dolgot: úgyse nyernénk vele sokat, mert hamarosan elvinnék római pápának.”
A gondolkodó, a történéseket felelősséggel szemlélő férfi már 1926-ban kitapintja azokat a problémákat, amelyek egy évtized múlva a második világháború kirobbanásához vezetnek. “Mindenütt Isten nélkül akarnak élni, pedig hát, te szegény ember, nélküle csak poklot teremtesz a Földön… s ha Isten elveszett, minden elveszett.” - vallotta. Aggódott, s nem ok nélkül, a fiatalok jövőjéért, a családok sorsának alakulásáért, a női méltóság lezüllesztése miatt. “Borzasztóak az emberek erkölcsi fogalmai - mondja -, azt akarják, hogy az ifjúság tombolja ki magát. Mintha azt mondanák valakinek: sorra kell kóstolnia a patika méregszekrényét, hogy később ne vegyen be mérget.”
Nem volt tehetetlen szemlélője az eseményeknek, már megszokta, hogy szüntelenül imádkozzék, és ezt a hatékony fegyvert ajánlja barátainak, kortársainak. Egyik fia mondta róla: “Apám számára első volt a Jóisten, utána pedig a család.”
Sajnos csak tíz évet gyógyított Körmenden, így áll előttünk az imádkozó világi hívő, a felebarátaiért élő orvos, a példás családapa, aki az életszentség magaslatára emelkedett, s akinek példájára ma is nagy szüksége van a világnak.
(23.00)
Hosszú évtizedek teltek el azóta. Dr. Batthyány-Strattmann Lászlót Őszentsége a pápa 2003. március 23-án a boldogok sorába emelte. Hazánkat a szertartáson a köztársasági elnök képviselte. Jó volt ezekben a napokban ott magyarnak és körmendinek lenni. Büszkék vagyunk arra, hogy a szegények orvosa földi küldetését az országban és városunkban teljesítette ki. Körmend a katolikus hívők tízezreivel, millióival együtt hónapokon át készült az ünnepre, a boldoggá avatás eseményére.
Szeretnénk, ha városunk az elkövetkezendő években méltó helyszíne lenne Batthyány László kultuszának, és minél többen ismernék meg az ő életét, munkásságát, hősiességét, szentségét. Ugyanakkor méltóak is akarunk lenni a gyógyító, imádkozó ember üzenetéhez, és nem hivalkodásban, pompában, hanem az egyszerű emberekért becsülettel végzett munkában kívánunk követői lenni. Fidelitate et caritate - hűséggel és szeretettel, az ő jelmondata szerint.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me