KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN informatikai és hírközlési miniszter: Köszönöm szépen. Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! 2003 az Európai Unióban a fogyatékkal élők európai esztendeje. 38 millió fogyatékkal élő ember él az Európai Unióban, nálunk 800 ezer. Éppen ezért tartotta fontosnak a kormány, hogy csatlakozzon ehhez, és Magyarországon is a fogyatékosok évét tűzze ki, mint egy nagyon fontos feladatot az esélyegyenlőség biztosítása érdekében.
Amit a képviselő úr mondott, sajnos az a szomorú valóság. Magyarországon az elmúlt 10-15 esztendőben nem nagyon vagy egyáltalán nem készültek olyan szoftverek - és olyan eszközök is csak igen kivételes darabszámban -, amelyek alkalmassá tennék a fogyatékkal élőket, hogy bekapcsolódhassanak éppen a legmodernebb technikán keresztül a társadalom mindennapi életébe. Mert ellentétben azzal, amit ön mond, meggyőződésem, hogy a technológiai fejlődés egyértelműen esélyt ad ezeknek a csoportoknak, hogy egyre nagyobb mértékben visszatérjenek a munka világába.
Ezért olyan nagyon fontos, hogy az új minisztérium még tavaly novemberben azonnal pályázatokat írt ki éppen a fogyatékkal élők számára eszköz- és tartalomfejlesztésre. 81 millió forintot költöttünk pályázati úton, amelyek most fognak majd megvalósulni. Ebből néhányat említenék: mozgássérülteket segítő eszközök 3 millió forintért; vakok és gyengén látók 3+3 millió forint; siketek és nagyothallók számítástechnikai eszközeinek fejlesztésére 8+3 millió forint; az autista gyermekek számára nyújtott számítástechnikai eszközfejlesztésre 8 millió forint; szellemi fogyatékos gyermekek számára 8+3 millió forint; korai fejlesztőközpont számára szintén 3 millió forint. Ugyanígy a kutatás-fejlesztés eszközei is támogatandó cél, hiszen nagyon sok olyan fogyatékkal élő van, aki például a kezét sem tudja mozdítani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a hozzászólási idő leteltét.), ezért kutatás-fejlesztésre vakoknak, epilepsziásoknak, mozgáskorlátozottaknak 80 millió forintnyi pályázati pénzt adtunk, éppen azért, hogy ezeket a nagyon fontos fogyatékosságokat, szoftver- és hardverhátrányt leküzdjük.
Köszönöm szépen, képviselő úr. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me